Komemoracija u utorak
0

U Sarajevu preminuo lingvista Milan Šipka

SRNA
Milan Šipka
Milan Šipka
Lingvista Milan Šipka preminuo je noćas u Sarajevu u 80. godini.

Komemoracija će biti održana u utorak, 12. jula u 9.00 sati u kapeli na groblju "Bare" u Sarajevu, a sahrana će biti obavljena istog dana u 15.00 časova na Novom groblju u Banjaluci.

Šipka je bio dugogodišnji direktor Instituta za jezik u Sarajevu, profesor Pedagoške akademije i Akademije scenskih umjetnosti, vrstan lingvista i veliki popularizator njegovanja jezičke kulture.

Rođen je 7. oktobra 1931. u Drageljima kod Gradiške.

Filozofski fakultet, grupa narodni jezik i književnost, sa ruskim jezikom kao B predmetom, završio je u Zagrebu, gde je i doktorirao na temu "Jezik Petra Kočića". Veliki dio svog života posvetio je staranju o srpskom jeziku, posebno srpskoj jezičkoj kulturi.

Radio je kao profesor srpsko-hrvatskog jezika i filozofije u Gimnaziji u Bosanskom Novom, Učiteljske škole i Više pedagoške škole u Banjaluci, zatim u Sarajevu kao direktor Instituta za jezik i književnost, naučni savjetnik u Institutu za proučavanje nacionalnih odnosa i redovni profesor Univerziteta u Sarajevu - na Akademiji scenskih umetnosti i Pedagoškoj akademiji.

Kao gostujući profesor Instituta za slavistiku Univerziteta u Klagenfurtu držao je predavanja iz jugoslavističke sociolingvistike, a gostovao je i na univerzitetima u Beču, Poznanju (Poljska) i Novom Sadu.
Zajedno sa akademikom Ivanom Klajnom autor je kapitalnog djela "Veliki rječnik stranih riječi i izraza" i "Pravopisni rječnik srpskog jezika".

Objavio je više od 600 naučnih i stručnih radova, među kojima i više od 20 knjiga (naučnih monografija, jezičkih savjetnika, popularno-naučnih tekstova, udžbenika i priručnika).