BiH
0

U Sarajevu predstavljen Priručnik o prevenciji nasilja u porodici

FENA
Damir Mašić
Damir Mašić
U organizaciji Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke (FMON) danas je u Sarajevu predstavljen Priručnik o prevenciji nasilja u porodici, koji sadrži značajne teme o ulozi porodice i odgojno-obrazovnih ustanova u preveniranju nasilja i izgradnji zaštitne mreže oko djeteta koja će mu pomoći da se osjeća sigurno.

Publikacija je rezultat suradnje Federalnog i kantonalnih ministarstava obrazovanja i nauke, Gender centra FBiH, prosvjetno-pedagoških zavoda i nevladinih organizacija Medica Zenica, Fondacija lokalne demokratije i Save the Children. Bit će dostavljena resornim kantonalnim ministarstvima i prosvjetno-pedagoškim zavodima u Federaciji BiH te dostupna i na web stranici Ministarstva.

Federalni ministar obrazovanja Damir Mašić ističe da je Priručnik namijenjen svima onima koji žele doprinijeti tome da se porodica reafirmira kao osnovna čelija društva i pozicija od koje sve polazi i gdje sve završava.

Kaže da je namjera ukazati na taj problem u društvu, a kvalitet Priručnika je i u tome što se osvrće na sve ono što može dovesti do problema u porodici.

Sociolog Jusuf Žiga smatra da je za pravilan odgoj djeteta vrlo bitan ambijent u kojem živi, kao i osobe s kojima se druži i odrasta. Smatra da je važno da djeca u roditeljima imaju solidan oslonac, a potom i primjer, te da je jako bitno povezati porodicu i školu u pravilnom odgoju djeteta.

Istraživanja ukazuju na ogromnu disproporciju između broja učinjenih i prijavljenih slučajeva nasilja u porodici. Zbog toga je dizajnersko rješenje Priručnika o prevenciji nasilja u porodici simboliku "tamne brojke“ izrazilo zatamnjenim koricama, sveopćem mraku u kojem se pojavljuje silueta djeteta koje je smoglo snage da otvori vrata iza kojih ga je obasjala svjetlost.