BiH
32

U Sarajevu počinju radovi na sanaciji tramvajske pruge

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Radovi na sanaciji i remontu jednokolosječne tramvajske pruge u ulici Mula Mustafe Bašaskije i Maršala Tita, od Baščaršije do ,"S" krivine na Marijin-Dvoru, počinju u petak.

Prva faza se realizira na dionici od raskršća Higijenski zavod do "S" krivine na Marijin-Dvoru, uključujući skretnicu tramvajske linije "6", a radovi će trajati šest mjeseci što će zavisiti i od vremenskih uvjeta.

Druga feza od Higijenskog zavoda do Baščaršije bit će realizirana u junu nakon uspostavljanja tramvajskog saobraćaja na liniji broj "6".

Sanacija i remont tramvajske pruge nastavak je aktivnosti obavljene 2004. i 2005.godine na dionici pruge od Marijin-Dvora do Baščaršije.

Vrijednost cijelog projekta je oko šest miliona KM, a sredstva je osigurala Vlada Kantona Sarajevo.

Tramvajski saobraćaj će se u prvoj fazi radova, odvijati preko Željezničke stanice, a od Zemaljskog muzeja do Baščaršije saobraćat će autobusi.

Trolejbuski saobraćaj će se normalno odvijati, izuzev od 21.aprila do 7. maja kada će se raditi raskrsnica Higijenski zavod i bit će obustavljena linija trolejbusa prema Jezeru.

Doći će i do poremećaja u drumskom saobraćaju, s izvođačima je postignut dogovor da ga bude što manje, a o režimu drumskog saobraćaja javnost će biti pravovremeno obaviještena.

Početak radova bit će obilježen obraćanjem premijera Vlade KS-a Fikreta Musića na tramvajskom stajalištu linije broj "6" u ulici Hamze Hume.

Radit će se intenzivno, često i noću da bi se radovi što brže obavili, a poremećaji u saobraćaju sveli na minimum, saopćeno je iz Ministarstva saobraćaja KS-a.