BiH
0

U Sarajevu počeo seminar za parlamentarce regiona

FENA
Drugi modul seminara za parlamentarce u okviru realizacije projekta Instituta Republike Italije za međunarodne odnose (IPALMO), čiji je cilj modernizacija i demokratizacija parlamenata u Albaniji, BiH, Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori, počeo je danas u Sarajevu.

U narednih pet dana kroz predavanja univerzitetskih profesora i parlamentarnih zvaničnika iz Italije i eksperata iz BiH učesnici će baviti pitanjima osnovnih ljudskih prava u međunarodnim odnosima, te načelom skupštinske većine za donošenje odluka u ustavnim i administrativnim pitanjima.

Kako je saopćeno iz PSBiH, predviđene su i sesije posvećene pitanjima koja se odnose na konfederaciju i federaciju - međunarodne i nacionalne perspektive i manjinska prava.

Kroz projekt IPALMO, organizovanom u saradnji s Ministarstvom vanjskih poslova Republike Italije i Generalnom direkcijom za evropske integracije, predviđeno je da se istakne uloga državnog parlamenta u procesu modernizacije i demokratizacije, kao i značaj razvijanja transparentnosti njegovog rada.