BiH
4

U Sarajevu počeo Kongres Svjetskog saveza dijaspore BiH

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Ministrica za ljudska prava i izbjeglice Semiha Borovac na osmom Kongresu Svjetskog saveza dijaspore (SSD) BiH, koji je danas otvoren u Sarajevu, izjavila je da se do kraja godine očekuje usvajanje prve Politike odnosa prema dijaspori.

"Za to imamo podršku Predsjedništva BiH, Vijeća ministara BiH i državnog parlamenta. Izradom politike želimo institucionalizirati saradnju sa bh. dijasporom to jest staviti je u funkciju ekonomskog razvoja BIH", kazala je Borovac.

Ovom prilikom Svjetski savez dijaspore BiH uručio je zahvalnicu ministrici Borovac i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Bakiru Izetbegoviću, u čije ime je zahvalnicu primio njegov savjetnik za povratak i dijasporu Dževad Mahmutović.

U znak zahvalnosti što Izetbegović čini za bh. dijasporu Mahmutović je primio zahvalnicu od počasnog konzula BiH u Turskoj Kemala Baysaka.

Predsjednik SSDBiH Hasan Šehović naglasio je već 20 posljednjih godina ne postoji strategija o bh. iseljeništvu.

"Pomak je napravljen jer je ta inicijativa prošla na Vijeću ministara BiH, te se nadamo da će se riješiti institucionalni odnos države prema dijaspori", kazao je Šehović.

Članovi Svjetskog saveza dijaspore u nastavku kongresa diskutovat će kako da se poveća uticaj dijaspore na ekonomski razvoj BiH, te izabrati novo rukovodstvo Svjetskog saveza dijaspore BiH (predsjednik, dva potpredsjednika, sekretar, Glavni odbor i Nadzorni odbor).