BiH
0

U Sarajevu počeo Bee-Fest 2007

FENA
Na Trgu oslobođenja - Alije Izetbegovića u Sarajevu danas je svečano otvoren Peti internacionalni sajam pčelarstva i pčelarske opreme Bee-Fest 2007.

U okviru ove manifestacije koja traje do 16. septembra bit će organizirane prodajne izložbe, stručna savjetovanja i poslovni kontakti. U edukacijskom dijelu sajma bit će održana predavanja i prezentacije i predstavljena najnovija literatura iz oblasti pčelarstva.

Najviše prijavljenih pčelara, od njih ukupno 120, je iz BiH, a potom iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Također, najavljene su i organizirane posjete pčelara iz unutrašnjosti BiH, zatim iz Hrvatske, Crne Gore i Vojvodine i predstavnika Čebelarske zveze Slovenije.

Na sajmu su izloženi razni pčelinji proizvodi, ljekovito i aromatično bilje, preparati od pčelinjih proizvoda, sekundarni šumski plodovi, kozmetika na bazi pčelinjih proizvoda i ljekovitog bilja, proizvodi od jagodičastog voća, te oprema za proizvodnju i preradu pčelinjih proizvoda.

Stručni žiri sajma proglasit će i ove godine najbolje pčelare u više kategorija.

Pokrovitelji manifestacije su Vlada Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo, općine Stari Grad i Centar, te više medijskih kuća.