BiH
0

U Sarajevu počela regionalna konferencija liberala

FENA
Lamija Tanović
Lamija Tanović
U sarajevskom hotelu "Evropa" jutros je počela Regionalna konferencija "Obezbjeđenje bolje budućnosti za region zapadnog Balkana".

Konferencija je okupila liberale iz ovog regiona te pet evropskih parlamentaraca iz ALDE grupe.

"ALDE grupa nam u posljednje vrijeme mnogo pomaže jer su njeni članovi shvatili koliko ovaj region zaostaje u odnosu na ostale", izjavila je Feni predsjednica LDS-a BiH Lamija Tanović.

Tanović je istakla da će na konferenciji biti riječi o načinima unapređenja regiona zapadnog Balkana, a u kontekstu približavanja i integracije u EU.

"Ova tema je za nas u BiH vrlo bitna jer smo zbilja posljednji u svemu, ali i zbog predstojećih izbora. Pokazalo se da su, i u ovim izborima, zanemarena bazična ljudska prava, a koja EU itekako njeguje", pojasnila je Tanović.

Dodala je da se to prvenstveno odnosi na uskraćivanje osnovnog prava svakog građanina BiH da bira i da bude izabran.

"Liberali su opredijeljeni za poštivanje ljudskih prava i žao mi je da ćemo i ove izbore imati za evropske pojmove s nepojmljivim pravilima", kazala je Tanović.

Po završetku radnog dijela konferencije, u popodnevnim satima, bit će usvojena tzv. sarajevska deklaracija koja će sadržavati mnoštvo stvari bitnih za BiH.

"Ona pominje i Srebrenicu, ali i sve ono što se dešava u regionu i potrebu za priznanjem o događanjima da bi se moglo ići naprijed", rekla je Tanović.

U radu Regionalne konferencije učestvuju liberali iz Hrvatske, BiH, Kosova, Srbije, Albanije, Crne Gore te Makedonije.