BiH
7

U Sarajevu počela manifestacija Otvoreni dani NATO-a

FENA
Sarajevo
Sarajevo
U prostorijama Turskog kulturnog centra u Sarajevu danas je upriličen prijem povodom početka manifestacije Otvoreni dani NATO-a.

Ambasador Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz kazao je da se ove godine obilježava 60. godišnjica od prijema njegove zemlje u NATO što je umnogome doprinijelo stabilnosti te regije, te podsjetio da od tada Turska nije imala oružani konflikt ni s jednom susjednom zemljom.

"Turska politika po pitanju proširenja NATO-a na zemlje ovog regiona je kontinuirano pružanje podrške svim zemljama i nikada nećemo blokirati ničiji prijem", istakao je Yildiz.

Komandant NATO Štaba Sarajevo brigadni general Gary E. Huffman rekao je da je veoma važno što je ova manifestacija organizirana samo par dana prije Samita NATO-a u Chicagu (SAD) na kojem će biti razmatrana buduća politika Saveza.

"Ovo će biti dobra prilika za interakciju s mladim ljudima s različitih univerziteta, s kojima ćemo podijeliti izazove s kojima se Savez danas suočava i otvoriti debatu o mnogim pitanjima koja nisu važna samo za BiH već i za cijeli svijet", dodao je Huffman.

Ministar odbrane BiH Muhamed Ibrahimović naglasio je da su očekivanja da Bosna i Hercegovina na Samitu NATO-a u Chicagu bude primljena u Akcioni plan za članstvo (MAP) realna.

"Vidimo MAP kao prirodan i logičan korak na našem putu u punu integraciju u NATO i taj program nam je potreban kako bi se očuvao zamah naših reformskih procesa i transformacije Oružanih snaga BiH u skladu s NATO standardima", smatra Ibrahimović.

Manifestacija Otvoreni dani NATO-a traje do subote.