BiH
1

U Sarajevu počela konferencija "Prava djeteta-od pojma do primjene“

FENA
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Konferencija "Prava djeteta-od pojma do primjene“, kojoj prisustvuju ombudsmani za djecu, predstavnici institucija ombudsmana i zagovornici prava djeteta iz 27 zemalja iz cijelog svijeta održava se danas i sutra u Sarajevu.

Organizatori konferencije su Institucija Ombudsmana BiH i organizacija Save the Children.

Zamjenica predsjedavajuće Zajedničke komisije za ljudska prava i prava djeteta Parlamentarne skupštine BiH Nermina Kapetanović je u pauzi Konferencije kazala novinarima da se BiH obavezala da će osigurati najviši nivo standarda zaštite ljudskih prava i prava djeteta.

"Svjesni smo činjenice da vrlo komplikovano političko uređenje BiH, rascjepkanost i podijeljenost nadležnosti degradira prava djetata, čini i stvara objektivnom činjenicu da djeca u BiH jesu žrtve nejednakosti i nejednakih pravnih standarda unutar cijele BiH", kazala je Kapetanović.

Po njenim riječima, u Federaciji BiH, u 10 različitih kantona, imamo 10 različitih ostvarivanja prava djeteta počevši od zdravstvenog, socijalnog osiguranja...

"Žalosna je činjenica da u BiH ima djece koja nemaju pravo na zdravstvenu zaštitu. Vrlo smo često suočeni sa činjenicom da su djeca žrtve nasilja, kako porodičnog tako i nasilja u školama", kazala je Kapetanović.

Dodala je da je sve češća izloženost djece svijeta, pa i Bosne i Hercegovine, cyber kriminalu i dječijoj pornografiji.

"Jedna sam od zagovornica u PSBiH da se visina zapriječene kazne za takvo krivično djelo ekstremno poveća kao i za slučaj pedofilije", kazala je Kapetanović.

Istaknula je da se mora naći dovoljno političke volje i snage unutar BiH da ono što predstavlja budućnost jedne države, a to je interes djeteta i budućnost djeteta, bude stavljeno na krovni nivo i da standardi budu jednoobrazni svuda, na svakom pedlju BiH.

Ombudsman za ljudska prava BiH Jasminka Džumhur je kazala da je veoma značajno da se pošalje jasna poruku "da su djeca naša budućnost“.

"Razlog zašto je Institucija Ombudsmana za ljudska prava odlučila da organizira ovaj skup na kojem su prisutni učesnici iz 27 zemalja iz cijelog svijeta jest u činjenici da je sve više prisutna praksa da djecu posmatramo kao objekt različitih zloupotreba, objekt trgovine ljudima, objekt medijskih zloupotreba, a sve manje kao subjekt", kazala je Džumhur.

Po njenim riječima, glas djeteta se rijetko čuje i ova konferencija je koncipirana na način da je kreiran prostor gdje će se čuti glas djece.

"Konferencija je koncipirana na način da razmijenimo iskustva vezano za modele koji postoje u organiziranju nacionalnih institucija za zaštitu prava djece", kazala je Džumhur.

Navela je da je značajna tema i medijski prostor i pitanje odnosa medija prema djeci.

"Kada govorimo o medijskom prostoru to nisu samo elektronski i printani mediji, nego društvene mreže gdje su najčešći korisnici djeca, s obzirom na njihove mogućnosti da brže usvajaju tehnologije koje često roditelji nisu u mogućnosti da prate tom brzinom koliko su djeca u mogućnosti. A država veoma sporo reagira na one izazove koje upravo društvene mreže nose sa sobom i mogućnosti zloupotrebe djece kroz društvene mreže", rekla je Džumhur.

Po njenim riječima, razlog organiziranja Konferencije je i obilježavanje 25. godišnjice stupanja na snagu Konvencije o pravima djece.

Džumhur je navela da je Institucija Ombudsmana uradila analizu usklađenosti bh. zakonodavstva s konvencijom i ta analiza je pokazala da postoje značajna odstupanja u zakonodavstvu.

"Ako imamo odstupanja u zakonodavstvu, naravno da će se poslije pojaviti odstupanja u stvarnom životu. Budimo zajednički dio tima, mediji, Institucija Ombudsmana, Parlament BiH, koji će promovirati pristup da su djeca subjekt, a ne objekt i da su djeca naša budućnost", kazala je Džumhur.

Direktorica organizacije Save the Children Andrea Žeravčić je kazala da će u posebnom fokusu Konferencije biti uloga neovisnih institucija za ljudska prava u zaštiti i promociji dječijih prava.

Navela je da Save the Children podržava neovisne institucije za zaštitu ljudskih prava i promovira uspostavu odjela za dječija prava.

Žeravčić je istaknula neophodnost šire zajedničke akcije da bi osigurali da se dječija prava zaista poštuju.

"Da radimo na podizanju svijesti cijelog društva, jačanju kapaciteta profesionalaca koji rade s djecom, da su u stanju da prepoznaju kršenja i da zaštite dječija prava i na jačanju kapaciteta same djece da budu u pravom smislu nosioci tog prava, da budu subjekti, a ne objekti", kazala je Žeravčić.