Međunarodna konferencija za mir
0

U Sarajevu patrijarh Irinej prisustvovao misnom slavlju u Katedrali

FENA
Patrijarh srpski Irinej prisustvovao je misnom slavlju u Katedrali "Srca Isusovog" u Sarajevu, koje je upriličeno povodom Međunarodne konferencije za mir.

U pratnji Patrijarha bili su episkop bački Irinej i episkop zahumsko-hercegovački i primorski, administrator Mitropolije dabrobosanske Grigorije.

Misu u sarajevskoj Katedrali predvodio je nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić s više kardinala i biskupa. Kardinal Puljić se posebno obratio Patrijarhu, rekavši da su njegova Crkva i vjernici počastvovani njegovim prisustvom i da će zajedno moliti za mir u svijetu.

Po završetku mise, na poziv kardinala Puljića, prisutnima se obratio patrijarh srpski Irinej, zahvalivši domaćinima, između ostalog rekavši da mu je drago što kao patrijarh srpski može da posjeti Sarajevo u kojem žive muslimani, rimokatolici i pravoslavaci kao narod Božiji, koji nosi sliku i lik Božiji u sebi.

Patrijarh srpski apelovao je na sve hrišćane da se potrude da grad Sarajevo ostane i hrišćanski grad, s obzirom na dramatično smanjenje hrišćana u Sarajevu posljednjih godina.

Kardinal Puljić se potom još jednom zahvalio Patrijarhu na prisustvu.

Patrijarh srpski Irinej s pratnjom ispraćen je iz sarajevske Katedrale uz buran aplauz uz koji je i dočekan.

Srpski patrijarh prošetao je ulicama Sarajeva svjedočeći i na taj način vjekovno prisustvo pravoslavnih u ovom gradu a ujedno i jevanđelsku želju za izgradnjom zajedničkog života u miru i ljubavi, saopćeno je iz Mitropolije dabrobosanske.