BiH
45

U Sarajevu otvorena studentska konferencija o Aliji Izetbegoviću: "Bosna prije svega"

Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U prostorijama Gazi Husrev-begove biblioteke danas ej otvorena studentska konferencija posvećena prvom predsjedniku BiH Aliji Izetbegoviću.

Povodom 13. godišnjice od smrti Izetbegovića konfrenciju su organizirali Udruženje ''Mladi muslimani'', Fond ''Bošnjaci'' i Muzej ''Alija Izetbegović 1925-2003.".

Konferencija je podijeljena u tri panela, u okviru kojeg će studenti izlagači predstaviti svoje radove koji se odnose na život i djelo Alije Izetbegovića.

Tematski na konferenciji će biti prezentovani radovi o školovanju i profesionalnom životu Izetbegovića, njegovim odnosom prema mladomuslimanskom pokretu te ulozi predsjednika.

Bit će razmatran i Izetbegovićev odnos prema predstavnicima međunarodne zajednice, njegov odnos prema ulemi i Islamskoj zajednici, ali i političkoj njegovoj viziji, temeljnim idejama Islamske deklaracije i vremenu provedenom u zatvoru.

Sekretar Udruženja "Mladi Muslimani" Anes Džunuzović je najavio da će konferencije biti održane i u drugim gradovima BiH, kao i u Turskoj, a današnja izlaganja studenata o temi "Bosna prije svega" bit će sabrana u zborniku, koji bi javnosti trebao biti dostupan sljedeće godine.