BiH
144

U Sarajevu otvorena Škola za pse: Naučite svog ljubimca lijepom ponašanju

Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U sarajevskom prigradskom naselju Rakovica danas je otvorena Škola za pse koju finansira Fondacija Dogs Trust u Bosni i Hercegovini.

Zainteresovani vlasnici psa sa neželjenim ponašanjem ili novog psa sa kojim žele uspostaviti dobru komunikaciju i nadzor mogu posjetiti web stranicu dogstrust.ba gdje mogu popuniti obrazac. Za sedam od 10 dana očekujte poziv sa vremenom zakazivanja termina, a obuka traje od tri do pet sedmica, zavisno od psa. Obuka se obavlja svakim radnim danom – ponedjeljkom, srijedom i petkom između 10 i 16 sati, te utorkom i četvrtkom od 12 do 19 sati.

Škola je otvorena na mjestu Pet hotela u Rakovici, a prema riječima Sanela Bećirovića, ona je je dio programa Dogs Trusta koji se uklapa u nastojanje da se lokalnim vlastima pomogne u uspostavi samoodrživog sistema za uptravljanje populacijom pasa kakav imaju svi veliki gradovi u Evropi.

"Škola će pomoći tako što će smanjiti broj napuštenih pasa kao glavni izvor pasa lutalica, a smanjit će i rizik za zajednicu jer je većina incidenata koji uključuju pse vezana za nekontrolisane vlasničke pse", rekao je Bećirović.

Dogs Trust provodi i masovne sterilizacije kako bi se stabilizovala populacija pasa u Sarajevu, a rezultati su više nego osjetni.

"Imamo i trening za veterinare kako bi sve lokalne zajednice organizovale aktivnosti sterilizacije. Nastavlja se i edukacija u osnovnim školama u Sarajevu, Livnu, Banja Luci i Zvorniku kako bi se djeca naučila kako biti odgovoran vlasnik psa", zaključio je Bećirović.

Državna inspektorica za dobrobit životinja Inga Dujmović istakla je da uskoro slijedi revakcinacija pasa lutalica.

"Revakcijacija se vrši u sklopu borbe protiv bjesnila. Postignuta je stabilizacija po pitanju epidemiološke situacije bjesnila i sada nakon tri godine vrijeme je da se isprati prva generacija vakcinisanih pasa iz 2012. godine zbog čega se Dogs Trust odlučio za revakcinaciju. Od izuzetnog značaja je što možemo da tvrdimo da je situacija po pitanju bjesnila pod kontrolom i da nema razloga za strah i paniku", rekla je Dujmović.