Racionalna potrošnja energije
0

U Sarajevu otvoren Ured za energetsku efikasnost

Piše: N. Grabovica
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Sarajevo-x.com)
Gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen, i njemačka ambasadorica u BiH, Ulrike Knotz, danas su uz prisustvo brojnih zvanica, presijecanjem vrpce svečano otvorili Ured za energetsku efikasnost Grada Sarajeva.

Kako je istakao Igor Kamočaji, zamjenik gradonačelnika i moderator projekta, Sarajevo je postalo prvi grad u BiH koji je ostvario ovakav tip Ureda i info centra za građane.

"Info centar se stavlja na raspolaganje svim građanima i ostalim subjektima zainteresiranim za informacije i upute o racionalnoj potrošnji energije i energenata u zgradarstvu, korištenju obnovljivih izvora energije i mogućnostima primjene mjera energetske efikasnosti", naglasio je Kamočaji.

Gradonačelnik Behmen u svom obraćanju iskazao je nadanje da će Ured ispunjavati svoju zadaću, između ostalog pratiti stanje u oblasti zgradarstva, javnog transporta i javne rasvjete u gradu.

"Ovom prilikom želim i najaviti još jedan značajan projekt za našu regiju. Naime, grad Garajevo će 5. aprila, kao domaćin zajedno sa gradovimapartnerima Zagrebom, Podgoricom, Skopljem, Tiranom, i Frajburgom potpisati Memorandum o razumijevanju za formiranje mreže energetski efikasnih glavnih gradova Jugoistočne Evrope", kazao je Behmen.

U uredu će također biti postavljeni eksponati i promotivni materijal domaćih i stranih kompanija, koje su prepoznale značaj pravilnog informisanja javnosti o predanosti upotrebe eneregetski efikasnih proizvoda.