BiH
3

U Sarajevu otkriven spomenik britanskim vojnicima poginulim u BiH

FENA
Foto: D. S./Klix.ba
Britanski ambasador u BiH Nigel Casey otkriva spomenik (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
U rezidenciji Britanskog ambasadora u Sarajevu danas je uz prigodnu svečanost otkriven novi spomenik u čast britanskih vojnika koji su izgubili živote u BiH u periodu od 1992. do 2004. godine.

Riječ je o spomeniku podignutom u spomen na 59 palih vojnika Velike Britanije koji su služili u misiji u BiH.

Svečanosti je prisustvovao veliki broj pripadnika vojne misije Velike Britanije i čete Irske garde, te članovi diplomatskog kora u BiH, među kojima je bio i šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen.

Ambasador Velike Britanije u BiH Nigel Casy, pozdravljajući goste, kazao je da spomenik predstavlja podsjetnik svima na ozbiljnu predanost britanskih vojnika miru u BiH te njegovom očuvanju nakon završetka rata.

"Ovaj spomenik je obilježje svim ženama i muškarcima koji su izgubili živote u BiH. Njihova žrtva nikada neće biti zaboravljena", istaknuo je Casy.

Podsjetio je da su spomen-obilježja poginulim britanskim vojnicima podignuta u cijeloj BiH, a da je lično obišao spomenik u Gornjem Vakufu-Uskoplju podignut prvom poginulom britanskom vojniku u BiH.

"Jedan od spomenika nalazi se i u Butmiru, a kako će u dogledno vrijeme Butmir promijeniti svrhu, željeli smo imati mjesto gdje će se prijatelji, vojnici i porodica u tišini moći sjetiti poginulih vojnika", naglasio je britanski ambasador.

Otac Robin Fox je kraćim obredom posvetio spomenik, a nakon ove ceremonije prisutni su obilježili i Dan oružanih snaga Velike Britanije.