Reis Cerić
0

"U Sarajevu ostalo jako mnogo Srba"

SRNA
Poglavar Islamske zajednice BiH Mustafa Cerić rekao je da je u Sarajevu ostalo jako mnogo Srba.

Cerić je naveo da je u Sarajevu većinsko bošnjačko stanovništvo zato što su Bošnjaci protjerani iz drugih gradova, ali da je Sarajevo grad koji nikada nikog nije protjerao - ni Srbe ni Hrvate.

On je istakao da je BiH na putu kao EU i da nije islamska država, nego sekularna laička država, u kojoj, ''naravno, živi muslimanska većina''. 

Cerić kaže da se trudi koliko može da učini za muslimane u Banjaluci, za koju je naveo da je ''tvrda'' prema osiguravanju povratka Bošnjacima i Hrvatima.

''Tu ima jedna okolnost koja ide u korist Srba i predstavlja nam poteškoću. Jako mnogo Srba iz Hrvatske je protjerano, odnosno izbjeglo za vrijeme 'Oluje'. Oni se sada nalaze u Banjaluci i daju veliki otpor povratku Hrvata u Banjaluku, kao i povratku Bošnjaka'', rekao je Cerić za beogradski nedjeljnik NIN.

On je ocijenio da, nažalost, Hrvatska ne čini dovoljno da omogući Srbima koji su protjerani iz Srpske Krajine da se vrate i da im se vrati imovina. 

Poglavar Islamske zajednice BiH rekao je da je predsjedniku Srbije Borisu Tadiću tokom susreta u Beogradu nudio otvaranje srpsko-bošnjačkog dijaloga, ali da je Tadić to shvatio neozbiljno i ništa nije preduzeo.
Cerić je rekao da je ''pitanje svih pitanja na Balkanu koje treba riješiti odnos Bošnjaka i Srba, ne više Albanaca i Srba''. On je naveo da je Tadiću pokušao da objasni da Beograd mora da promijeni odnos prema BiH i Bošnjacima.

''Sa Albancima ste riješili problem, sa Hrvatima ste riješili, oni su dobili svoju državu, vi ste pomogli da to urade, Srba više nema u Hrvatskoj da mogu ugroziti hrvatski integritet. Samo Bošnjaci i Srbi imaju te odnose koji nisu rastavljeni'', rekao je Cerić.

On je naveo da se Srpska pravoslavna crkva (SPC) nije nikada jasno i precizno ogradila i osudila zločine u BiH. Nije dovoljno, kaže Cerić, to što je SPC uopšteno osudila sve zločine i da bi bilo dobro da se ''SPC umiješala u odnosu na zločine u BiH''. 

Cerić je rekao da je nobelovac Ivo Andrić mnogo "odgovoran za utjelovljenje pogubnih stereotipa" u odnosu na bosanske muslimane, za koje je naveo da su posljednjih 100 godina proživjeli jako teško vrijeme na Balkanu. Cerić je rekao da u Andrićevim djelima nema nijednog pozitivnog lika muslimana.