Podizanje svijesti o ravnopravnosti
0

FOTO / U Sarajevu osnovano Udruženje "Mreža žena policajaca"

FENA
U Sarajevu je danas održana Osnivačka skupština Udruženja "Mreža žena policajaca".
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Mreža će povezivati policijske službenice iz 15 policijskih službi BiH, a u početku njene aktivnosti će biti uglavnom usmjerene na FBiH.

Cilj Mreže je podizanje svijesti žena i muškaraca o policiji i rodnoj ravnopravnosti te uvođenje osoba zaduženih za gender pitanja u policijskim institucijama i njihovo umrežavanje.

Ovi ciljevi također su dio aktivnosti u skladu s Akcionim planom za implementaciju Rezolucije UNSCR 1325 u BiH od 2010. do 2013. godine koja ima značajan doprinos u promociji principa zaštite ženskih ljudskih prava i zaštite principa ravnopravnosti spolova.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Direktorica Agencije za ravnopravnost spolova BiH Samra Filipović- Hadžiabdić naglasila je da je osnivanje Mreže značajno iz razloga što se policijski posao dugo vremena smatrao muškim poslom te što prisustvo žena u policiji povećava povjerenje ženske populacije u policijske snage.

Mrežom žena policajaca će upravljati tročlani Upravni odbor čija je predsjednica Marina Zović iz FUP-a, a zamjenice Snježana Galić iz MUP-a Unsko-sanskog kantona i Sabina Čičkušić iz MUP-a Tuzlanskog kantona.

Danas je izabran i tročlani Sekretarijat Mreže te usvojen Statut tog udruženja.

Rad i aktivnosti Mreže u naredne dvije godine bit će podržani tako što će vlada Norveške finansirati projekt UNDP-a SEESAC koji će biti podrška Mreži.

Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com
Mladen Milosavljević, savjetnik direktora Federalne uprave policije, kazao je da će i ta uprava pružiti podršku radu Mreže jer je ona i inicijator osnivanja ovakvog udruženja te s obzirom na to da u FUP-u ima više od 50 posto uposlenih žena.

Ovom prilikom, Ivan Zveržhanovski, zamjenik šefa kancelarije UNDP/SEESAC, podsjetio je da je upravo na inicijativu Federalne uprave policije i UNDP-a 2010. godine osnovana i Mreža žena policajaca u JI Evropi. (WPON).