Vojni stanovi
2

U Sarajevu okrugli sto o statusu stanova iz fonda bivšeg FMO-a

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Stambena problematika boračke populacije, osvrt na stambeni fond prijašnjeg Federalnog ministarstva odbrane (FMO) tema je okruglog stola upriličenog danas u Sarajevu u organizaciji Udruženja penzionera vojnih osiguranika u FBiH i uz potporu Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambenooslobodilačkog rata.

Predsjednik Udruženja penzionera vojnih osiguranika u FBiH Ismet Harbinja istaknuo je da pitanje stambene problematike zaslužuje posebnu pažnju, s obzirom na to da trenutno ima oko 1.100 tzv. vojnih stanova koji nisu otkupljeni, a da je u protekle nešto više od četiri godine otkupljeno svega oko 400 takvih stanova, a čemu treba dodati još oko 600 stanova kod kojih postoji problem u vezi s uvođenjem u posjed.

Obraćajući se sudionicima skupa, Harbinja je podsjetio da su u proteklom periodu sačinjena odgovarajuća analiza te ostvareni kontakti s nadležnim organima i institucijama u BiH i FBiH, a sve radi ubrzanja procesa otkupa spomenutih stanova.

Po njegovim riječima, poseban interes za rješavanje ovog pitanja pokazali su aktuelni saziv Vlade Federacije BiH i resorna ministarstva, što je rezultiralo donošenjem odgovarajućeg akcionog plana i formiranjem Komisije za razmjenu podataka sa Srbijom i Crnom Gorom.

Ova komisija bi trebalo da se prioritetno angažira na rješavanju statusa 60 stanova na koje se odnose apelacije vojnih osoba na službi u bivšoj JNA, podnesene Evropskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

Sudionike okruglog stola pozdravio je zamjenik ministra pravde BiH Srđan Arnaut, ocijenivši da se radi o setu pitanja u čijem je rješavanju nezaobilazna uloga države te da treba insistirati na sistemskom pristupu svih nivoa vlasti, uključujući iznalaženje najoptimalnijih pravnih rješenja za izlazak iz trenutne situacije.

Raspadom bivše SFRJ države sukcesori su preuzele upravljanje vojno stambenim fondom bivše JNA, a donošenjem Zakona o prestanku primjene zakona o napuštenim stanovima iz 1998. godine omogućen je povrat stanova prijeratnim nositeljima stanarskog prava na teritoriji BiH, osim kategoriji bivših oficira JNA (član 3a), koji su ostali u aktivnoj službi izvan naše zemlje poslije 14. decembra 1995., ili su stekli stanarsko pravo van teritorije BiH.

Inače, prestankom postojanja FMO-a (1. januara 2006.) pitanja u vezi s vojnim stanovima i poslovnim prostorima su "zamrznuti", a upravljanje i korištenje vojno-stambenog fonda FMO-a prešlo je u nadležnost Vlade FBiH, odnosno Službe za zajedničke poslove organa i tijela FBiH.

Kako je najavljeno, o spomenutim i drugim detaljima i nedoumicama vezanim za status vojnih stanova govorit će predstavnici nadležnih institucija, uključujući Vladu FBiH, Službu za zajedničke poslove organa i tijela FBiH, resorna ministarstva, Federalno pravobraniteljstvo...

Izlaganjia, prijedlozi i zaključci okruglog stola bit će sadržani u naknadno izdatoj publikaciji.