BiH
0

U Sarajevu oko 3.000 oboljelih od PTSP-a

FENA
Prvi edukativni seminar o posttraumatskom stresnom poremećaju (PTSP) za demobilizirane branioce organiziran je danas u Sarajevu.

Organizator edukativno terapijskog seminara je Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo i Stručni tim za izradu i implementaciju "Programa praćenja, prevencije i liječenja demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica od PTSP-a (posttraumatski stresni poremećaj) u Kantonu Sarajevo“.

"Radi se o projektu koji je prvi put pokrenut na teritoriji BiH, a na inicijativu ministra zdravstva KS-a Mustafe Cuplova. Projekt je namijenjen ljudima koji su bili u opkoljenom Sarajevu i koji su bili na prvoj liniji", kazala je Feni dr. Emina Kurtagić-Pepić, stručna saradnica za pitanje zdravstvene zaštite u Ministarstvu zdravstva KS-a.

Ministar zdravstva KS-a je imenovao Stručni tim za izradu i implementaciju "Programa praćenja, prevencije i liječenja demobiliziranih branilaca i članova njihovih porodica od PTSP-a u KS-u“ koji broji sedam članova i okuplja eminentne stručnjake iz neuropsihijatrije, kazala je dr. Kurtagić-Pepić.

Svrha seminara je da ljekari i demobilizirani borci razgovaraju o ovom problemu. Učesnici seminara će upoznati problematiku i ispričati svoj stres i traumu iz rata, kazala je dr. Kurtagić-Pepić.

Naglasila je da nema vremenske granice kada se može pojaviti poremećaj vezan za stres.

"Svi koji smo bili u ratu na neki način imamo posttraumatski stresni poremećaj, samo način pojave toga ovisi od tipa ličnosti i drugih faktora", kazala je dr. Kurtagić-Pepić.

Istakla je da je zadatak Stručnog tima bio i da napravi listu, odnosno registar demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica oboljelih od posttraumatskog stresnog poremećaja, ali da ta lista još nije završena.

"Imamo evidencionu listu statističkih podataka čije je formiranje još u toku. Imamo podatke da je za sada od 2.500 do 3.000 oboljelih", kazala je dr. Kurtagić-Pepić dodavši da su to podaci centara za mentalno zdravlje i domova zdravlja.

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i istraživanjima to je masovna pojava i od toga obično oboli oko pet posto populacije koja je bila u ratu. S obzirom na to da je Sarajevo bilo u okruženju taj broj je sigurno veći, istakla je dr. Kurtagić-Pepić.

Na današnjem seminaru registrirano je 45 učesnika iz kategorije demobiliziranih boraca, a predavači su prof. dr. Ismet Cerić, prim. mr. sci. dr. Senadin Ljubović, prim. mr. sci. dr. Nermana Mehić- Basara, prim. dr. Aida Hadžibajrić, prof. specijalist medicinske psihologije Zineta Dvizac i magistar sociologije brigadir Zemir Sinanović.

Seminari o posttraumatskom stresnom poremećaju za demobilizirane branioce bit će organizirani i u maju i junu.