BiH
1.3k

U Sarajevu održani mirni protesti zbog tragične smrti Selme i Edite: "Ko je sljedeći?"

Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Više hiljada građana Sarajeva večeras je održalo mirne proteste zbog tragične smrti studentica Selme Agić i Edite Malkoč, koje su poginule sinoć kada je automobilom na njih naletio odbjegli Sanjin Sefić ispred Zemaljskom muzeja BiH.

U tišini i uz paljenje svijeća građani su okupljanje počeli i prije najavljenog termina i uprkos kiši i hladnoći. Na jednom od transparenata koje su držali bilo je napisano: "Ko je sljedeći? Možda ja..." aludirajući na divljanja nesavjesnih vozača po ulicama grada u kojima ginu nevini pješaci.

Nakon što su se okupili u blizini Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu, na mjestu gdje su protekle noći u stravičnom udesu poginule 21-godišnja Selma i 20-godišnja Edita, blokirana je i glavna saobraćajnica.

Dio građana se kasnije uputio prema zgradi MUP-a Kantona Sarajevo. Negdje oko 21 sat povorka od oko hiljadu građana je stigla u ulicu Mis Irbina koja je u tim trenucima bila potpuno blokirana.

Građani su se razišli u miru nešto prije 22 sata.

Svi prisutni odali su počast nevino stradalim djevojkama i mirnim protestima tražili od nadležnih struktura da bolje zaštite stanovnike glavnog grada BiH.

Podsjetimo, Selma iz Bugojna i Edita iz Bosanske Krupe bile su studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu. Automobilom ih je usmrtio 25-godišnji Sanjin Sefić koji je potom pobjegao sa mjesta nesreće, a rano jutros je pobjegao i iz države. Za njim je raspisana potjernica.