BiH
62

U Sarajevu održana svečana akademija povodom godišnjice osnivanja Prvog korpusa ARBiH

Anadolija
U sarajevskom Domu mladih večeras je upriličena svečana akademija povodom obilježavanja 21. godišnjice od osnivanja Prvog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, javlja agencija Anadolija.

Svečanoj akademiji prisustvovali su brojni predstavnici vlasti, bivši pripadnici brigada Prvog korpusa, te mnogi drugi. Prisutnima su se obratili jedan od komandanata Prvog korpusa general Vahid Karavelić, te bivši načelnik Glavnog štaba Armije RBiH general Sefer Halilović.

Ističući da je devedesetih godina BiH ulazila u totalitarni tunel, jer je agresor pripremao i priželjkivao da Bosne nestane, general Karavelić kazao je kako se tada rodio se Prvi korpus Armije RBiH "kao mala svijetla tačka na kraju tunela". Dodao je da je ta svijetla tačka, koja je '92. bila tako mala, '95. obasjala cijeli tunel.

"Obasjala Sarajevo, BiH, i ne samo BiH, osvijetlila je obraz savremene civilzacije, demokratije, Evrope i svijeta. Nažalost, na to se niko ne obazire. Krajišnik kad dođe, sačekaju ga hiljade ljudi. Ja mislim da to sve govori. Više smo se uvažavali, cijenili i poštovali u periodu od 1992. do 1995. nego danas", istakao je Karavelić.

On je kazao i kako smatra da je politika učinila velike pogreške prema boračkoj populaciji.

"Hrvatska je raščistila probleme, a mi još uvijek izgleda nemamo kadra da krenemo u obračun s problemima. Dokle god to ne riješimo, bićemo u velikim problemima", pojasnio je on.

Prvi korpus je prednjačio u Armiji RBiH i zahvaljujući njemu Sarajevo je odbranjeno, rekao je Sefer Halilović.

"Odbranjen je od agresije na BiH od strane Srbije i Crne Gore sa istoka i Hrvatske sa zapada, radi uništenja države BiH i bošnjačkog naroda. To su činjenice koje moramo stalno ponavljati i ne smijemo zaboraviti. Stvorili smo snažnu, moćnu multietničku armiju koja je brojala preko 250.000 boraca i kontrolisala preko 50 posto slobodne teritorije", podsjetio je Halilović.

Budućnost BiH je u njenoj multietničnosti, njena snaga je u multietničkoj armiji, naglasio je Halilović. Za sve što se dogodilo i sve što se ubuduće bude događalo "sami smo krivi", dodao je on.

"Pokazali smo u ratu neviđenu hrabrost pred kojom je svijet ostao zadivljen. Ostavljeni smo sami, istok je bio nemoćan, zapad indiferentan. Zahvaljujući snazi Armije RBiH, a Prvi korpus je prednjačio pred svim pitanjima, BiH je sačuvana i spašena", poručio je Halilović.

Na akademiji je upriličen i prigodan kulturno-umjetnički program, te koktel za goste.

Prvi korpus Armije Bosne i Hercegovine nastao je 1. septembra 1992. godine naredbom Vrhovnog štaba Armije RBiH. U okviru obilježavanja 21. godišnjice Prvog korpusa, predsjedavajući Predsjedništva BiH i druge delegacije danas su na šehidskom mezarju Kovači položili cvijeće i odali počast šehidima i palim borcima, kao i prvom predsjedniku ratnog Predsjedništva BiH Aliji Izetbegoviću. Osim toga, tokom dana služen je parastos za poginule borce pravoslavne vjeroispovijesti, misa za poginule borce katoličke vjeroispovijesti, a za šehide Prvog korpusa proučen je tevhid.