BiH
11

U Sarajevu održana 27. redovna sjednica Predsjedništva BiH

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedništvo BiH usvojilo je Izjavu o pridruživanju Bosne i Hercegovine zemljama Evropske unije u podršci Vladi nacionalnog jedinstva, kao jedinoj legitimnoj vladi u Libiji.

Predsjedništvo BiH je zadužilo Ministarstvo vanjskih poslova BiH da o Izjavi i spremnosti Bosne i Hercegovine da prizna jedinstvenu Vladu Libije informiše sve zemlje i međunarodne organizacije s kojima Bosna i Hercegovina ima diplomatske odnose, te da informiše relevantne državne institucije BiH da ubuduće službene kontakte održavaju samo s predstavnicima Vlade nacionalnog jedinstva.

Predsjedništvo BiH na današnjoj sjednici usvojilo je Zaključak o pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskom centru za globalnu međuzavisnost i solidarnost Sjever-Jug (The Nort-South Centre).

Predsjedništvo BiH donijelo je Odluku o uništavanju municije i minsko-eksplozivnih sredstava Oružanih snaga BiH. Zadužuje se Ministarstvo odbrane BiH da u okviru propisanih procedura, implementacijom međunarodnih sporazuma, ugovora i odluka prihvaćenih od nadležnih institucija BiH, uništi sve količine neispravne municije i minsko-eksplozivnih sredstava, koji su kao takvi identifikovani nakon izvršenih kontrolno-tehničkih pregleda na lokalitetima „Gabela“- Čapljina, „Duži“- Trebinje, „Baćevići“- Mostar, „Car Dušan“- Rudo, „Krčmarice“-Banja Luka, „Blažuj“-Sarajevo, „Kozlovac“-Tuzla,“Krupa“- Hadžići, „Kula 2“-Mrkonjić Grad.

Predsjedništvo BiH je primilo k znanju Informaciju o službenoj posjeti delegacije Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH Sjedinjenim Američkim Državama od 20. do 22. juna 2016. godine, i Informaciju o učešću ministrice odbrane i predstavnika Ministarstva odbrane BiH i Oružanih snaga BiH u delegaciji BiH na NATO summitu u Varšavi, 8. i 9. jula 2016. godine.

Predsjedništvo BiH odobrilo je zaključivanje Memoranduma o razumijevanju o tehničkoj saradnji, između Ministarstva finansija i trezora BiH i Ministarstva finansija Kraljevine Holandije.

Predsjedništvo BiH je prihvatilo Sporazum o grantu (Projekat otpadnih voda u Sarajevu – rehabilitacija prečistača u Butilama), između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj u funkciji administratora grant sredstava koje osigurava Evropska komisija u ime Evropske unije, i Sporazum o finansiranju za „Tehničku pomoć za farmu vjetra Vlašić Travnik-BiH“, zaključen između i od Bosne i Hercegovine, Evropske investicione banke („Banka“) i JP Elektroprivrede Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo, („Sporazum o finansiranju“) – Izmjena sporazuma o finansiranju. Na sjednici je prihvaćen i Sporazum koji se odnosi na uzajamno priznavanje i zamjenu vozačkih dozvola, između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Turske.

Predsjedništvo BiH je ratificiralo Amandman na Sporazum o finansiranju za tehničku pomoć za autoceste Koridor Vc-BiH, zaključen između Bosne i Hercegovine, JP „Autoceste FBiH“ d.o.o. Mostar i Evropske investicione banke; Sporazum o finansiranju programa aktivnosti prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora za 2014. godinu, između Bosne i Hercegovine i Evropske unije, koju predstavlja Evropska komisija; Sporazum o finansiranju državnog programa aktivnosti za Bosnu i Hercegovinu za 2014. godinu, između Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Direkcija za evropske integracije Vijeća ministara BiH, i Evropske unije, koju predstavlja Evropska komisija; i Sporazum između Vijeća ministara BiH i Ureda ministara Ukrajine o saradnji u borbi protiv kriminala.