BiH
0

U Sarajevu održana 10. ulična utrka "Vivicitta 2004"

NINA
U Sarajevu je danas održana jubilarna 10. ulična utrka međunarodnog značaja pod nazivom "Vivicitta 2004".

Riječ je o utrci koja se u svijetu trči već 21 godinu, a čiji su idejni tvorci Italijani. Na današnji dan, u isto vrijeme, trka je održana u 90 gradova na tri kontinenta.

''Možemo reći da je to malo svjetsko prvenstvo na 12 kilometara, jer po završetku trke svi organizatori su dužni u Rim poslati 20 prvoplasiranih u muškoj i 10 u ženskoj konkurenciji, na osnovi čega se pravi rang lista. Osim seniora u trci sudjeluju i rekreativci i školarci, ali oni trče na četiri kilometra. Osim Sarajeva trku su organizirali i Banja Luka, Tuzla i Zavidovići'', izjavio je Sead Mehmedović, generalni tajnik Sportskog saveza Sarajevskog kantona.

Prvo mjesto u utrci seniorki na 12 kilometara pripalo je Jasminki Gruber iz Tuzle koja je bila i favorit u ženskoj kategoriji. Drugo mjesto osvojila je Đurđica Kuzmanović iz Prnjavora, a treće Biljana Cvijanović iz Doboja.

U istoj utrci najbolji muški takmičar bio je Senaid Hasić iz Zenice, koji je također bio favorit, dok su drugo i trećeplasirani Slaviša Bunić i Goran Ješić iz Prnjavora. Prvoplasirani takmičari dobili su pehare i novčanu nagradu od 500 KM.

U kategoriji srednjih škola pobijedila je Sabina Mušanović iz Mješovite škole u Vogošći, koja je ujedno i trostruka pobjednica Vivicitte. Drugo mjesto osvojila je Elvisa Madžak iz Poljoprivredno-veterinarske škole, a treće Zeleda Seferović iz Učiteljske škole.

Najbolji rekreativci bili su profesorica Jasminka Mutevelić, Borbola Hromulja, te profesor Nusret Smajilović, Ibro Haušerić i Hazim Požegija. U utrci na četiri kilometra najbolji srednjoškolci bili su Njegoš Sarajlić iz Prnjavora, Dejan Popović, također iz Prnjavora, dok je treće mjesto osvojio Edin Abazi iz Elektrotehničke škole.

Prvoplasirani osnovac bio je Senad Softić, drugoplasirani Muhamed Isović, a trećeplasirani Selmin Brkić. Među studentima najbolje je trčao Velimir Zahirović, potom Selmin Brkić i Adis Karalić.

''Za nas je ovo iznimno značajno takmičenje jer se radi o jubileju. Prva trka je održana 1995. u zatvorenoj dvorani u Skenderiji. Nije bila službena, ali je imala veliki odjek u svijetu jer je održana tokom rata. Jedino smo razočarani vremenom jer smo očekivali blizu tri hiljade takmičara, a odzvao se znatno manji broj'', rekao je Mehmedović.