BiH
261

U Sarajevu obilježena 34. godišnjica smrti Josipa Broza Tita

FENA
(Foto: FENA)
Oko 100 građana Sarajeva danas je, po kiši, obilježilo 34. godišnjicu smrti Josipa Broza Tita minutom šutnje, prigodnim programom i polaganjem cvijeća na njegov spomenik ispred bivše kasarne Maršal Tito u Sarajevu.

Benjamin Soko, aktivista Udruženja Josip Broz Tito koje je organiziralo manifestaciju, istakao je u svom obraćanju da su u Titovo vrijeme ljudi živjeli život dostojan čovjeka, ali da ni taj sistem nije bio savršen.

"Greške i nedostatke tog sistema trebalo je ispraviti uz zadržavanje onoga što je bilo dobro, ali umjesto takve reforme, u histeričnom naletu nacionalističkog ludila, uništeno je sve što je vrijedilo", rekao je Soko.

On je dodao da nas svijet danas, opljačkane i podijeljene primitivizmom, gleda sa sažaljenjem i prezirom, a moglo je biti drugačije kao što je bilo u Titovoj epohi.

"U prošlost povratka nema ali imamo šansu da iz prošlosti izvučemo pouke, da njegujemo i razvijamo ono što je bilo dobro a da ne ponavljamo ono loše", kazao je Soko.

Bivši gradonačelnik Sarajeva Alija Behmen naglasio je da je današnje društvo podijeljeno, "puno patologije, lopovluka i da pruža vrlo malo šanse za mlade".

"Apsurdno ga je upoređivati s društvom iz Titove epohe", potcrtao je Behmen.

Tito je rođen 7. maja 1892. godine u Kumrovecu u Hrvatskoj, a umro je 4. maja 1980. u Ljubljani. Sahranjen je u Kući cvijeća na Dedinju u Beogradu.