BiH
46

U Sarajevu obilježen nacionalni praznik Austrije

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Austrijski ambasador u Bosni i Hercegovini Martin Pammer upriličio je večeras u Sarajevu prijem povodom Nacionalnog praznika Austrije koji se obilježava 26. oktobra.

Ambasador Pammer je rekao da Austrija kao članica Evropske unije od 1955. u okviru svojih mogućnosti učestvuje u obavljanju zadataka međunarodne zajednice, a svoju odgovornost posebno vidi u kompletiranju evropske integracije, te zalaganju za ljudska prava, demokratiju i pravnu državu.

Naglasio je da se odlični odnosi između Bosne i Hercegovine i Austrije temelje na zajedničkoj prošlosti i na mirnoj evropskoj budućnosti, te da su, putem brojnih ljudskih mostova, izvrsni na svim nivoima - od politike, saradnje u oblasti obrazovanja, nauke i kulture, unutrašnjih poslova, pa do vojne saradnje.

Ambasador Pammer je dodao da je Austrija kao skoro susjedna zemlja, te kao i dalje najvažniji i održivi investitor, veoma zainteresovana za što je moguće dinamičniji i uspješniji razvoj Bosne i Hercegovine.

"Ova zemlja ima budućnost u Evropskoj uniji. Ova predivna zemlja, s velikim mogućnostima, te nadarenim i marljivim ljudima, to zaslužuje", kazao je ambasador Pammer.

Potcrtao je da u Austriji i kod svih evropskih partnera postoji velika nada i jasno očekivanje da nakon izbora u BiH budu brzo formirane funkcionalne vlade, te da se nositelji odgovornosti moraju bez odlaganja i odvažno uhvatiti u koštac s reformama koje su neophodne za budućnost zemlje i svih njenih građana i naroda.

Ambasador Pammer je istakao da su austrijska Savezna vlada, mnoge Austrijanke i Austrijanci, kao i više od 100.000 Bosanaca i Hercegovaca u toj zemlji odlučni da sudjeluju pružajući podršku.