BiH
57

U Sarajevu obilježen Međunarodni dan dječijih prava

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Udruženje za prevenciju ovisnosti "Narko-ne" danas je nizom prigodnih sadržaja i pod motom "Imamo pravo živjeti zdravo“ obilježilo Međunarodni dan dječijih prava i 13. godišnjicu permanentnog djelovanja.

Program obilježavanja dvaju važnih povoda počeo je paradom/šetnjom Vilsonovim šetalištem djece s područja općine Novo Sarajevo, uz određene poruke kojim se građani i svi relevantni akteri na lokalnom nivou nastoje senzibilizirati za kreiranje boljih uvjeta za najmlađe i njihovo zdravo odrastanje.

Kako je kazao izvršni direktor Udruženja Narko-ne Amir Hasanović, u sklopu ovih aktivnosti predstavnici djece/sudionika parade i načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo potpisali su zajedničku Deklaraciju kojom se insistira na snažnijem angažmanu, partnerstvu i umrežavanju lokalnih aktera radi ostvarivanja spomenutih uvjeta i ciljeva.

Dodao je da su ovom prilikom uručeni certifikati za više od 150 volontera, angažiranih na realizaciji projekata tokom 2014./15. godine.

U sklopu programa u Međunarodnom centru za djecu i omladinu Novo Sarajevo izvedena je i predstava "Buđenje proljeća" u režiji Dženite Imamović-Omerović u kojoj igraju srednjoškolci iz cijele BiH, te upriličena izložba fotografija, odnosno predstavljeni projekti implementirani u proteklom periodu.

Parada "Imamo pravo živjeti zdravo" realizirana je u okviru UNDP-ovog projekta "Jačanje lokalne demokratije – LOD IV" koji finansira Evropska unija iz IPA-sredstava u iznosu od dva miliona eura.