BiH
0

U Sarajevu obilježen Evropski dan jezika

FENA
Vijeće Evrope, francuska ambasada u BiH i Goethe institut obilježili su danas u Sarajevu 26. septembar, Evropski dan jezika.

Uz štandove s prigodnim promotivnim materijalima na trgu ispred Ekonomskog fakulteta, pozvano je na slavljenje i njegovanje kulturne i jezičke raznolikosti Evrope.

Specijalni predstavnik generalnog sekretara Vijeća Evrope Tim Cartwright podsjetio je okupljene kako se Evropski dan jezika proslavlja već šesti put u BiH. Datum obilježavanja lingvističke šarolikosti i bogatstva Evrope odlučio je Komitet ministara Vijeća Evrope 2001. godine. Podsjetio je kako se na tlu Evrope govori 225 različitih autohtonih jezika.

On je naglasio tri cilja obilježavanja ovog datuma – alarmiranje javnosti o važnosti učenja stranih jezika kako bi se povećalo međukulturalno razumijevanje, zatim promoviranje bogate lingvističke i kulturne raznolikosti Evrope te ohrabrivanje za cjeloživotno učenje.

Francuska ambasadorica u BiH Maryse Berniau naglasila je važnost poznavanja stranih jezika za stanovnike BiH, u vrijeme kada se naša država priprema za priključenje EU. Francuski jezik govori više od 100 miliona stanovnika na pet kontinenata, a jedna trećina učenika u zemljama EU uči francuski jezik.

Prvi sekretar u njemačkoj ambasadi Niels von Redecker također je naglasio značaj poznavanja što više stranih jezika, jer se u zemljama Evrope, pored engleskog kao osnovnog jezika, traži poznavanje još barem jednog stranog jezika. To, kako je kazao, omogućava lakše putovanje i sporazumijevanje s ljudima širom svijeta.

Evropski dan jezika tradicionalno se proslavlja u 45 zemalja članica Vijeća Evrope, gdje se nizom skupova i aktivnosti skreće pažnja na značaj poznavanja stranih jezika.