BiH
7

U Sarajevu obilježen Dan policije u Federaciji BiH

FENA
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Povodom obilježavanja Dana policije u Federaciji BiH, federalni ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara i direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač danas su u Sarajevu položili cvijeće poginulim pripadnicima Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova (FMUP).

Tom prilikom potvrdili su da je sigurnosna situacija na području Federacije na zadovoljavajućem nivou.

"Prema statističkim podacima za period maj 2014. i 2015. godine u Federaciji je došlo do smanjenja broja krivičnih djela. To očekujemo i u narednom periodu, jer je sigurnosna situacija preduvjet za ekonomski napredak i političku stabilnost zemlje", rekao je ministar Čampara.

Ukazao je na značaj sigurnosnog sektora u pogledu obaveza koje BiH treba ispuniti na putu ka pridruživanju Evropskoj uniji, zbog čega će resorno ministarstvo raditi na realizaciji aktivnosti koje proističu iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, koji je stupio na snagu 1. jula.

Osvrćući se na štrajk policajaca u Unsko-sanskom kantonu, kaže da se situacija smirila smatrajući da je to stvar kantonalnih budžeta, jer se u policijske strukture mora dodatno ulagati u smislu materijalno- tehničkih uvjeta i edukacije.

"Plaće nisu ujednačene u svim policijskim agencijama na federalnom nivou i na tome ćemo raditi. Vladi Federacije BiH uputili smo zakon o policijskim službenicima, koji treba riješiti radnopravni status policajaca. Kantonalna ministarstva morat će uskladiti svoje obaveze u skladu s ovim zakonom", rekao je Čampara.

Poručio je da će ovaj zakon, ukoliko ga usvoji Parlament FBiH, biti moderan zakon zasnovan na evropskim standardima.

Policajcima u Federaciji 1. juli, Dan policije u FBiH, također je čestitao i direktor FUP-a Dragan Lukač naglašavajući da je policijska struktura na federalnom nivou organizirana i spremna da odgovori svakom zadatku.

"U pogledu javnog reda i mira, te sigurnosti građana i njihove imovine policija će odraditi sve poslove koje se budu našli pred njom. Osim na materijalno-tehničkom opremanju, radit ćemo na izgradnji kapaciteta policije", rekao je Lukač.

Zbog terorističkih napada u svijetu potvrdio je da su na području Federacije poduzete pojačane mjere sigurnosti prije svega u zaštiti vitalnih objekata, među kojima su organi unutrašnjih poslova u čitavoj BiH.

"Te mjere će ostati na snazi dok bude postojala opasnost bilo koje vrste", kaže Lukač.

Na svečanoj sjedinici Kolegija federalnog ministra unutrašnjih poslova i direktora Federalne uprave policije Kolegija danas su uručene prikladne nagrade uposlenicima Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova i Federalne uprave policije za lični angažman i uspješne rezultate u radu.

Nakon toga, povodom Dana policije održana je svečanost u Domu policije u Sarajevu u prisustvu predstavnika zakonodavne, izvršne i sudske vlasti u BiH, članova diplomatskog kora, zvaničnika međunarodnih organizacija i djelatnika policijskih agencija.