SDP optužuje
0

U Sarajevu nova koalicija - Naša stranka i SDA

FENA
Današnja sjednica Gradskog vijeća bila je izuzetno burna, a najveću raspravu izazvala je Odluka o preuzimanju sto posto udjela u osnovnom kapitalu objekata i opreme Privrednog društva PEP d.o.o. Sarajevo s Informacijom o aktivnostima preduzetim na osnivanju televizije Grada Sarajeva.

Kantonalni odbor SDP-a Sarajevo tvrdi kako nakon danas održane sjednice Gradskog vijeća nema više nikakve sumnje da je u Sarajevu napravljena nova koalicija - između Naše stranke (NS) i SDA.

U saopćenju KO SDP-a Sarajevo navodi se da su NS i SDA, nakon što su na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Novi Grad Sarajevo zajedno blokirali dnevni red sjednice na kojoj se trebalo raspravljati o pretpristupnim fondovima EU, pokazali prilikom glasanja o osnivanju gradske televizije da imaju zajedničkog neprijatelja - SDPBiH.

Kantonalni odbor SDP-a Sarajevo, kako ističe, žali zbog današnjeg razvoja događaja i podsjeća javnost da je pokazao dobru volju i pozvao NS da učestvuje u vlasti na gradskom nivou.

Naša stranka, nažalost, ne razumije da nije moguće biti istovremeno u vlasti i u opoziciji. S vlašću ne idu samo prava, nego i obaveze i odgovornost, koje, očigledno NS nije svjesna i nije je u stanju prihvatiti, navodi SDP Sarajevo.

Dodaje se i kako SDP žali što je Naša stranka pokazala da nema kapacitet da bude demokratska, odgovorna i transparentna vlast.

Saopštenje SDP-a izazvalo je reakciju Naše stranke čije saopštenje također prenosimo u cjelosti.

Vijećnica Naše stranke u Gradskom vijeću se na današnjoj sjednici izjasnila protiv namjere SDP-a da gradskim budžetskim sredstvima kupe televizijsku postaju NTV 99 iskljucivo zato što smatra da je neodgovorno trošiti novac poreskih obveznika na projekat kojim se pored postojećih stvara još jedan o državnim novcima ovisan medij, za koji predlagač nije ponudio ekonomski elaborat, koji bi gradskim vijećnicima i javnosti pokazao koliko će građane i građanke Sarajeva na kraju koštati ova “skupa igračka” .

Naša stranka se od samog početka, iz principijelnih razloga, ulažući amandmane na prijedlog budžeta Grada Sarajeva, protivila namjeri SDP-a da kupi televiziju NTV 99. Naša stranka je svom partnera u vlasti, SDP-u, mjesecima savjetovala da uvaži stručna mišljenja finansijskih revizora, tehnički kvalifikovanih ljudi iz profesije i odustane od ovog nepromišljenog projekta. Uzalud.

Glasajući protiv ovog prijedloga na današnjoj sjednici Gradskog vijeća, Naša stranka je još jednom pokazala da ono što obeća prije izbora sprovodi i kad dođe na vlast. Naša stranka će i ubuduće podržavati samo one prijedloge koji su u interesu svih građana i građanki Sarajeva, a usprotiviti se trošenju novca poreskih obveznika na netransparetne i beznadežne projekte kao što je kupovina televizije NTV 99.