BiH
0

U Sarajevu naredne godine konferencija o mladima pod patronatom Evropskog parlamenta

FENA
Evropski parlament prihvatio je da se pod njegovim patronatom održi u Sarajevu u julu naredne godine međunarodna konferencija "Kako mladi ljudi razumiju i prakticiraju ljudska prava", saopćeno je danas iz Univerziteta u Sarajevu.

Prijedlog da se ova konferencija podigne na evropski nivo dao je direktor Evropske asocijacije internacionalnih studija (AESI) profesor Massimo Caneva prilikom nedavne posjete Rektoratu Univerziteta u Sarajevu.

Caneva i rektor Univerziteta prof. Faruk Čaklovica uputili su pismo predsjedniku Evropskog parlamenta Hansu-Gertu Potteringu u kojem traže patronat za održavanje ovog skupa.

Predsjednik Evropskog parlamenta je podržao ideju, navodeći da je to značajan projekt koji reflektuje razumijevanje Evropskog parlamenta za pitanja mladih i ljudska prava.

Univerzitet u Sarajevu intenzivno radi na pripremi ovog međunarodnog skupa u kome će učestvovati asocijacije studenata iz cijele BiH, te studenata sa stotinjak univerziteta širom svijeta s kojima Univerzitet ima potpisane sporazume o akademskoj saradnji.