Mračne prognoze
0

U Sarajevu moguć zemljotres od 8 stepeni po Merkaliju, čileanski bio od 9

Piše: Almir Panjeta
Prema podacima Nacionalnog ureda za hitne slučajeve Čilea, razorni zemljotres magnitude 8,8 po Rihteru imao je intenzitet od devet stepeni po Merkaliju u Biobo regionu, a osam u Santiagu. Prognoze seizmičkih događaja Centra za seizmologiju pri Federalnom hidrometeorološkom zavodu kažu kako bi Sarajevo u narednih 50 do 100 godina mogao pogoditi zemljotres intenziteta sedam, a lokalitet Treskavice osam stepeni po Merkaliju i izazvati strahovite posljedice!

Dok Richterova ljestvica mjeri seizmičku energiju proisteklu iz potresa, Merkalijeva ljestvica pak mjeri njegov intenzitet i uticaj na tlo a samim tim i građevine.

"Na teritoriji grada Sarajeva mogu se očekivati zemljotresi maksimalnog intenziteta do VII stepeni Merkalijeve skale. Zemljotresi tog intenziteta izazivaju materijalna oštećenja na građevinskim objektima, uglavnom bez ljudskih žrtava. Međutim, za vremenski period od 100 i više godina, prema ovim prognozama, može doći do razornih zemljotresa na području planine Treskavice, koji mogu izazvati ogromne materijalne štete na građevinskim objektima na području Sarajeva i odnijeti mnogo ljudskih života", prognoza je Centra za seizmologiju u Sarajevu. Prema njihovoj mapi, Sarajevo je smješteno u zonu VII, a Treskavica u zonu VIII. U zoni u kojoj su mogući zemljotresi od VIII stepeni po Merkaliju su i područja oko Zenice, Mostara,

BiH se nalazi na rascjepu tektonskih ploča koji ide od Azije i područja Kine, preko sjeverne Indije, Irana, Turske i Grčke pa do Bosne i Hercegovine. Prema posljednjim istraživanjima, najtrusnija područja u i oko Sarajeva su Vogošća, Pale, Prača, Trebević i Vučija Luka. Područje većeg dijela Hercegovine također je u osmom stepenu, ali iskustva nakon zemljotresa u Banjoj Luci pokazuju da pretpostavke ne moraju svaki put biti tačne – zemljotres koji je izmijenio izgled Banje Luke bio je mnogo jači nego se do tada pretpostavljalo da bi mogao biti! BiH je na trusnom području i na njenom području se godišnje desi oko 1.200 manjih potresa koji se ne osjete, što je oko tri potresa dnevno.

Prostorni plan KS do 2023. sa ucrtanim rasjedima
Prostorni plan KS do 2023. sa ucrtanim rasjedima
Prema mapi rasjeda tla ispod Sarajeva koju je napravio Centar za seizmologiju, o čemu je potpisnik ovih redova svojevremeno pisao u magazinu "Start", ispod Sarajeva prolazi nekoliko rasjeda, a najveći su od Trebevića, preko Sedrenika pa do Poljina i dalje prema Vogošći, te na potezu od Lukavice, do ispod Soukbunara pa do Kovača i Faletića. Ispod Vogošće se siječe nekoliko rasjeda tako da je to područje na mapi stabilnosti terena koju je izradio Zavod za planiranje Kantona Sarajevo označeno kao uglavnom nestabilan teren. Kao uslovno nestabilan teren označeno je područje Bjelava, Breke, Sedrenika, Kovača, Bistrika, Hrida, Skenderije, Soukbunara, Mojmila, Hrasna i Grbavice.