Kako se zaštititi od cyber kriminala
0

U Sarajevu Međunarodna konferencija o sigurnosti Balkana

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
U organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH I Američkog univerziteta u BiH danas će u Sarajevu biti organizirana Međunarodna konferencija "Sigurnost Balkana, tehnologija i obrazovanje - izazovi u svijetu kibernetičke infastrukture".

Uvodno obraćanje održat će ministar sigurnosti BiH Sadik Ahmetović, predsjednik Američkog univerziteta u BiH Denis Prcić, zamjenik šefa misije Ambasade SAD u BiH Nicholas Hill te predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji je i pokrovitelj Konferencije.

"Namjera nam je da u fokus stavimo nove tehnologije koje su omogućile cyber kriminal. Ova vrsta je još uvijek nepoznanica za nas, a u posljednje vrijeme se koristi za različite vrste kriminalnih aktivnosti i terorističkih akata. Također, želimo da ukažemo na neophodnost zajedničke saradnje nadležnih jugoistočne Evrope, a u cilju sprečavanja ovakvih oblika kriminala", kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Američkog univerziteta u BiH Denis Prcić.

Na prvoj plenarnoj sesiji prisutnim će se obratiti premijer i ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije Ivica Dačić, ministrica unutrašnjih poslova Republike Makedonije Gordana Jankuloska, ministar unutrašnjih poslova Republike Hrvatske Ranko Ostojić, ministar unutrašnjih poslova Crne Gore Ivan Brajović te ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Idris Naim Şahin.

Govornici na drugoj sesiji bit će specijalni agent Federalnog biroa za istrage (FBI) Zachary Delecki, direktor Međunarodne akademije za borbu protiv droge i organizovanog kriminala (TADOC) Adem Sahin, direktor Međunarodnog programa pomoći u kriminalističkoj obuci/Ministarstvo pravde Sjedinjenih Američkih Država (ICITAP)Jim Tillman, Thomas Wingfield iz George Marshall Centra, šefica Ureda Vijeća Evrope u BiH Mary-Ann Hennessey, Mira Cerović iz Agencije za nacionalnu sigurnost Crne Gore te ekspert Međunarodne akademije za borbu protiv droge i organizovanog kriminala (TADOC) Muhammed Bagdat.

Treća plenarna sesija obuhvatit će obraćanja Selme Cikotića s Američkog univerziteta u BiH, Amy Sliva s Univerziteta Northeastern, Davida Maimona s Univerziteta Maryland te Briana Woernera s West Virginia univerziteta.

Po završetku rada Konferencie bit će usvojeni zaključci i zajednička ministarska izjava.