BiH
0

U Sarajevu konferencija "Država i religije u BiH i Austriji: Pravni okvir za islam u evropskom kontekstu"

Klix.ba
Konferencija će biti održana u Gazi  husrev begovoj biblioteci (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Konferencija će biti održana u Gazi husrev begovoj biblioteci (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Međunarodna konferencija "Država i religije u BiH i Austriji: Pravni okvir za islam u evropskom kontekstu" će se održati 28. i 29. septembra 2016. godine, u Gazi husrev begovoj biblioteci, Gazi Husrev begova ulica 46, Sarajevo.

Konferenciju će otvoriti obraćanja austrijskog ministra za Evropu, integraciju i spoljne poslove, Sebastiana Kurza (putem video linka), ministra vanjskih poslova BiH, Igora Crnadka, reisu-l-uleme Huseina Kavazovića, voditeljice kulturno-političke sekcije Saveznog ministarstvo za Evropu, integraciju i spoljne poslove, ambasadorice Dr. Teresa Indjein, kao i ministra civilnih poslova BiH, Adila Osmanovića.

Evropska društva postaju sve raznovrsnija u 21. stoljeću i na državama je da osiguraju mir i puno uživanje individualnih prava za sve građane. Sloboda vjeroispovijesti i vjerovanja, kao i pravo na nediskriminiranje su važni elementi u ovom smislu. BiH i Austrija dijele historiju sekularne neutralnosti države spram religije, i namjera ove konferencije je sagledati da li BiH i Austrija mogu poslužiti kao model pravnog okvira za islam u evropskom kontekstu.

Međunarodna konferencija, u organizaciji Austrijske ambasade u Sarajevu, i oba Ministarstva vanjskih poslova će okupiti na jednom mjestu vodeće evropske i domaće eksperte za pravo i religiju, ali i predstavnike izvršne vlasti i vodeće ličnosti vjerskih zajednica u BiH, koji će predstaviti modele saradnje države sa organiziranim religijama.