Tropski talas zahvatio region
245

U Sarajevu izmjereno 36, Beogradu 37 i Zagrebu 35 stepeni

Anadolija
(Foto: Agencija Anadolija)
U Sarajevu je danas izmjereno 36, Beogradu 37, Skoplju 38 i Zagrebu 35 stepeni. Najtopliji gradovi u Bosni i Hercegovini su Mostar i Banja Luka, a u Srbiji se očekuju tempereture do 40 stepeni Celzijusa.

Toplotni val, koji je nakon kratkotrajnog osvježenja ponovo zahvatio Zapadni Balkan, uzrokovao je povećanje zdravstvenih tegoba kod hroničnih bolesnika, te starih i iznemoglih osoba.

Željko Majstorović, klimatolog i meteorolog Federalnog meteorološkog zavoda, izjavio za agenciju Anadolija je da je juli mjesec bio mnogo topliji od prosjeka.

U većini krajeva BiH juli je bio najtopliji mjesec u zadnjih 120 godina. Majstorović ističe da analize pokazuju da će mjesec august u pogledu srednje temperature biti iznad višegodišnjeg prosjeka, odnosno iznad 18.5 stepeni Celzijevih.

“Ova dva-tri dana će temeprature rasti tako da će biti vrlo blizu rekordnih temperatura”, ističe Majstorović.

On je rekao da će već od srijede temperature malo opasti. Majstorović je kazao i da se u zadnjoj trećini mjeseca augusta očekuje više padavina i nešto niže temeprature.

Srbiju je od juče zahvatio tropski talas vrućina, a kako najavljuju meteorolozi sutra se očekuje temperatura do 42 stepena. Maksimalna izmjerena temperatura u većem dijelu zemlje kreće se od 34 do 39°C. U Beogradu je izmjereno 37 stepeni.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije saopštio je da će u ponedjeljak biti sunčano i veoma toplo. Maksimalne temperature od 36 do 42 stepena na Celzikusoovoj skali.

Ljekari savjetuju da od deset do 18 sati, treba izbjegavati izlaganje suncu. Građani treba da piju mnogo tečnosti i da izbegavaju duže stajanje u mjestu.