BiH
0

U Sarajevu između 2.500 do 3.000 ovisnika o heroinu

FENA
Borba protiv narkomanije zahtijeva jasnu državnu politiku, multidisciplinaran pristup ovom problemu, te punu saradnju svih nivoa vlasti i nevladinog sektora.

Ovo je rečeno danas u Sarajevu na konferenciji u povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zloupotrebe droge i ilegalne trgovine drogama u organizaciji Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo.

Ovaj je kanton jedan od pozitivnih primjera u cijeloj BiH kada je riječ o organiziranom obliku liječenja ovisnika o drogama, što je nezaobilazan segment u problemu ovisnosti.

U Sarajevu postoje dva metadonska programa liječenja - metadonska detoksikacija i supstituciona terapija. Trenutno se na programu metadonskog održavanja nalazi 180 pacijenata, a na zatvorenom odjeljenju, koje je jedinstveno u cijeloj zemlji, provodi se metadonska detoksikacija za prosječno 150 pacijenata godišnje.

  • U prošloj godini je prvi put značajno usporen porast broja novih ovisnika s očekivanih 70 posto na 30 posto. To znači da je najveći broj najtežih slučajeva ovisnosti u KS-u stavljen pod društvenu kontrolu, istaknula je direktorica kantonalnog Zavoda za liječenje alkoholizma i narkomanije KS-a dr. Nermana Mehić-Basara.

Ona pojašnjava kako se metadonskim programom prevenira širenje infektivnih bolesti, smanjuje stopa kriminaliteta i šteta koju bi neliječeni ovisnik mogao izazvati zajednici ukoliko ne bude stavljen pod kontrolu.

Procjena je da na području KS-a ima između 2.500 do 3.000 najtežnih ovisnika (heroin), te je neophodno osigurati kontinuitet ovog programa.

Kako je rečeno, ključni faktor u borbi protiv narkomanije i drugih ovisnosti čini primarna prevencija u koju trebaju biti uključeni svi segmenti društva.

Tako je i MUPKS-a, kao član multidisciplinarnog tima Vlade KS-a za prevenciju bolesti ovisnosti, pored represivnog segmenta aktivno uključeno i u primarnu prevenciju kroz stalnu edukaciju kadrova.

Inspektor MUPKS-a Džemal Murga upozorava kako je na narko- sceni u Sarajevu prisutan sve veći broj droga, te da ovo ministarstvo posebnu pažnju posvećuje borbi protiv narko-kriminala.

On navodi kako je prošle godine podnijeto 698 krivičnih prijava zbog posjedovanja, proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, što je ogroman teret za tužilaštvo i pravosuđe.

Resorna ministrica Zehra Dizdarević govorila je o aktivnostima iz Inoviranog programa prevencije narkomanije i drugih ovisnosti na području KS-a za period 2004.-2007. godine.

Posebno je ukazala na potrebu uspostavljanja univerzalnog modela prevencije ovisnosti u osnovnim i srednjim školama.