BiH
0

U Sarajevu danas sjednica Predstavničkog doma PSBiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH održat će danas 53. redovnu sjednicu na kojoj će se poslanici, po najavljenom dnevnom redu, izjasniti o određivanju novog roka za dostavljanje izvještaja o Prijedlogu zakona o programu zaštite svjedoka u BiH ili o obustavljanju zakonodavnog postupka.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o slobodi pristupa informacijama u BiH u drugom čitanju kao i Prijedlog zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom čiji su predlagači poslanici Kluba SDPBiH i SBBBiH.

Prijedlog ovog zakona podrazumijeva da će za perspektivnu nepokretnu vojnu imovinu, koja je obuhvaćena odlukom Predsjedništva BiH o veličini, strukturi i lokacijama Oružanih snaga (OS) BiH (ukupno 63 objekta - 39 u Federaciji BiH i 23 u Republici Srpskoj koje koriste OSBiH i jedan koji koristi Ministarstvo odbrane BiH), Pravobranilaštvo BiH u roku od 30 dana podnijeti zahtjeve za upis prava vlasništva u zemljišne, katastarske i druge javne knjige.

Za imovinu koja nije obuhvaćena odlukom Predsjedništva BiH, a koja se vodi kao neperspektivna nepokretna vojna imovina za potrebe institucija BiH (u kojoj su smještene ili će biti smještene institucije na osnovu odluke Vijeća ministara BiH), predviđeno je da ih Pravobranilaštvo BiH u roku od 30 dana upiše u zemljišne, katastarske i druge javne knjige kao vlasništvo BiH.

Istovremeno se utvrđuje da se neperspektivna nepokretna vojna imovina na korištenju kod drugih subjekata ili koja se još nalazi u posjedu Ministarstva odbrane BiH knjiži u vlasništvo bez naknade drugim nivoima vlasti: općinama, gradovima, kantonima, entitetima i drugim pravnim subjektima, gdje se ta imovina nalazi - to sve imajući u vidu funkcionalnu vezu korisnika i odgovarajućeg nivoa vlasti, u skladu s odgovarajućim odlukama Ustavnog suda BiH i prijedlogom ove odluke.

Podsjećamo, Predstavnički dom na prošloj sjednici nije usvojio negativno mišljenje Ustavnopravne komisije doma na ovaj Prijedlog zakona te je mišljenje vraćeno na usaglašavanje.

Poslanici će raspravljati i o Prijedlogu zakona o zaštiti lica koja prijavljuju korupciju u institucijama BiH te Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o službenom glasilu BiH.

Bit će raspravljano i o Izvještaju o izvršenoj reviziji učinka o temi: "Upravljanje robom oduzetom u carinskim postupcima" te Izvještaju komisije Kolegija o nastojanju za postizanje saglasnosti o prijedlogu zaključka poslanika Milorada Živkovića povodom rasprave o Prijedlogu zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom čiji su predlagači poslanici Kluba SDPBiH i SBBBiH, s Mišljenjem Ustavnopravne komisije, koji glasi: "Zadužuje se Vijeće ministara BiH da do kraja septembra 2013. uputi u parlamentarnu proceduru Zakon o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom i Zakon o državnoj imovini".

Na dnevnom redu je i razmatranje Mišljenja Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH s prijedlogom zaključaka u vezi s blokadom institucija BiH od 5. do 7. juna 2013. kao i razmatranje prijedloga zaključaka Komisije za vanjsku trgovinu i carine u vezi s Izvještajem iz oblasti poljoprivrede za BiH za 2012.

Poslanici će se odrediti spram prijedloga zaključka Istražne komisije Predstavničkog doma za utvrđivanje eventualnih nepravilnosti i zloupotreba i stanja u Upravi za indirektno oporezivanje te izabrati tri člana Upravnog odbora Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta i izbor jednog člana koji će dužnost preuzeti umjesto razriješenog člana Upravnog odbora (rang-lista kandidata Privremene zajedničke komisije oba doma).

Sjednica počinje u 10.00 sati.