BiH
0

U Sarajevu danas ministarski sastanak o slivu rijeke Save

SRNA
Damir Hadžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Damir Hadžić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
U Sarajevu će danas na ministarskom nivou biti održan četvrti sastanak zemalja Okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save (BiH, Hrvatske, Slovenije i Srbije) na kojem će biti razmatran Plan upravljanja ovim riječnim slivom i potreba sklapanja Protokola kojima se jača regionalna saradnja.

Na sastanku će biti donesena Deklaracija sa smjernicama za dalje provođenje Okvirnog sporazuma, dok će jedan dio sastanka biti posvećen i regionalnim projektima od značaja za provođenje Okvirnog sporazuma i razvoj sliva Save.

Četvrti sastanak ima veliki značaj za prekograničnu saradnju u području voda, usmjeravanje konkretnih aktivnosti država i traženje zajedničkih rješenja za održivi razvoj u slivu rijeke Save, saopšteno je iz Međunarodne komisije za sliv rijeke Save.

Na sastanku će biti predstavljeni rezultati rada komisije, kao i zajednički rezultati savskih država postignuti u provođenju Okvirnog sporazuma.

Delegaciju BiH na Četvrtom sastanku država stranaka Okvirnog sporazuma o slivu rijeke Save čine ministar transporta i komunikacija BiH Damir Hadžić i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Domaćin sastanka je Savjet ministara BiH, a organizator Međunarodna komisija za sliv rijeke Save, institucija koja usklađuje napore svih država u vezi sa očuvanjem i razvojem rijeke Save.

Okvirni sporazum o slivu rijeke Save potpisan je 2002. godine, na snagu je stupio 2004. godine i strateški cilj mu je prekogranična suradnja država stranaka radi osiguranja održivog razvoja regiona u slivu rijeke Save.