BiH
0

U Sarajevu će se održati sajam proizvoda i usluga "Kupujmo/koristimo domaće"

NINA
Zetra
Zetra
Prvi sajam bosanskohercegovačkih proizvoda i usluga «Kupujmo/koristimo domaće» održat će se u sarajevskoj dvorani Zetra od 24. do 26. juna.

Sajam organizuje «Promo International», a generalni pokrovitelj je Vijeće ministara BiH. U okviru Sajma bit će održana i jednodnevna poslovna konferencija o temi «Proizvodnja i izvoz – razvoj i napredak», na kojoj će biti prezentirano poslovanje i ponuda najuspješnijih proizvodnih i izvoznih kompanija u BiH, čiji će domaćin biti Međunarodni poslovni forum «Perspektive».

Kako navode organizatori, cilj konferencije je ukazati na značaj proizvodnje u funkciji gospdarskog i društvenog razvoja BiH, prezentirati stanje u proizvodnom sektoru, te postojeće proizvodno-tehnološke kapacitete i viziju njihova stavljanja u proizvodnu funkciju.

Na konferenciji će se govoriti o najprofitabilnijim proizvodnim sektorima, te prezentirati izvozni rezultati i mogućnosti BiH u toj oblasti i ukazati na značaj izvoza. Domaći i međunarodni stručnjaci i biznismeni pokušat će ukazati na nedostatke ekonomske politike s ciljem zaštite i unapređenja domaće proizvodnje i izvoza, te promovirati mjere zaštite domaćeg tržišta, proizvoda i usluga i unapređenja domaće proizvodnje.

Predstavnici nekoliko zemalja, značajnih ekonomskih partnera BiH, na konferenciji će predstaviti poslovne interese svojih zemalja za ponudom i ekonomskim mogućnostima BiH. Na konferenciju su pozvani menadžeri najznačajnijih kompanija u BiH, posebno proizvodnih i izvoznih, predstavnici vlada i državnih institucija, poslovnih asocijacija i gospodarskih udruženja, te ekonomski stručnjaci.