Projekt "Mi smo ok"
0

U Sarajevu blizu 500 djece trpi nasilje u porodici

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Prema evidenciji JU Kantonalni centar za socijalni rad Sarajevo, nasilju u porodici na području grada Sarajeva izloženo je 496 djece do 18 godina (podaci za 2010. godinu), a pretpostavlja se da je taj broj i veći, budući da se prijavljuju samo ekstremni slučajevi.

Ovo je saopćeno danas na pres-konferenciji u Sarajevu na kojoj su predstavljene aktivnosti u sklopu projekta prevencije nasilja nad djecom pod nazivom "Mi smo ok", koji realizira Humanitarna organizacija "Altius" u saradnji s Gradskom upravom Sarajeva i UNDP-om u BiH i uz finansijsku potporu Evropske unije.

Zamjenik gradonačelnika Sarajeva Miroslav Živanović istaknuo je značaj animiranja javnosti i jačanja svijesti o potrebi njegovanja kulture nenasilja, a u tom kontekstu i jačanja saradnje lokalnih zajednica s organizacijama civilnog društva.

Podsjetio je da je u toku kampanja - 16 dana aktivizma: Borbe protiv nasilja nad ženama, koju, također, podržava Grad Sarajevo, te pozvao sve organizacije i nadležne institucije, koje su aktivne u toj oblasti, da se maksimalno angažiraju na tom planu.

Direktorica HO Altius Marija Milović kazala je da je projekt "Mi smo ok" orijentiran ka reduciranju svih oblika vršnjačkog nasilja i destruktivnog ponašanja te iskazala zahvalnost UNDP-u i čelnicima Grada Sarajeva što su prepoznali važnost prevencije maloljetničkog prestupništva.

Implementaciju projekta pozdravila je program analitičar i savjetnica za ravnopravnost spolova UNDP-a u BiH Klelija Balta, potcrtavajući opredijeljenost ove organizacije da podrži lokalnu zajednicu u BiH i njihovu komunikaciju s civilnim sektorom.

Kako je rečeno, u sklopu projekta "Mi smo ok" provedeno je i istraživanje - Istine i zablude o nasilništvu, te organizirane brojne edukativne radionice - 18 radionica za nastavnike i roditelje, 54 za vršnjačke edukatore, 54 u školskim odjeljenjima, te 36 interaktivnih tematskih predstava, a sve radi promoviranja metoda mirnog rješavanja sukoba i novog načina reagiranja na nasilje, odnosno prevencije rizičnog ponašanja kod djece.

Projekt, čiji su partneri Grad Sarajevo, JU Kantonalni centar za socijalni rad Sarajevo i sarajevska općina Novi Grad, te Ministarstvo pravde BiH, fokusiran je na šest osnovnih škola na području Sarajeva.

Vrijednost projekta "Mi smo ok" je 66.840 KM i finansiran je putem instrumenta pretpristupne pomoći EU.

Inače, projektom LOD-II, koji je nastavak projekta LOD-I, obuhvaćeno je 15 lokalnih zajednica u BiH, uključujući i Grad Sarajevo u kojem se provodi 11 projekata u oblasti jačanja lokalne demokratije i sudjelovanja građana u aktivnostima od javnog značaja.