Crveni križ
0

U Sarajevu akcija prikupljanja pomoći socijalno ugroženim građanima

FENA
U okviru obilježavanja Svjetskog dana i Nedjelje Crvenog križa, danas je u Sarajevu počela dvodnevna akcija prikupljanja namirnica za socijalno ugrožene građane koju provode aktivisti Crvenog križa, volonteri iz općina Centar, Ilidža te Ilijaš.

U uniformama Crvenog križa, oni će danas i sutra u terminima od 10 do 20 sati primati namirnice i higijenske potrepštine od kupaca koji posjećuju tržne centre, pa organizatori pozivaju građane da se uključe darovanjem artikala.

Ova akcija pod motom "Volonterizam u službi Crvenog križa" realizira se ispred tržnih centara "Konzum" (Korea, BBI centar, Ilidža i Ilijaš), Mercator (Socijalno i Ilidža), Drvopromet (Meli-TC te Ilijaš), Robot - Novo Sarajevo, Bingo- Ciglane, Grand centar - Ilidža i Alta.

Istovremeno su u Zenici, Srebreniku, Bihaću i Goraždu, volonteri iz tamošnjih kantonalnih oragnizacija Crvenog križa započeli takmičenje u kojem demonstriraju znanje u pružanju prve pomoći.

Povodom međunarodnog Dana i Nedjelje (od 8. do 15. maja) Crvenog križa, iz te organizacije u BiH naglašavaju značaj doprinosa volontera u cjelokupnom njenom djelovanju.