Spremni za zimu do 50 cm snijega
0

U Sarajevu 50 ekipa zimske službe Rada na terenu

Piše: E. G.
Foto: Arhiv (Foto: N. G./Klix.ba)
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Sve saobraćajnice prvog i drugog prioriteta u četiri gradske općine u Kantonu Sarajevo su prohodne uz upotrebu zimske opreme. To se odnosi i na saobraćajnice i u padinskim dijelovima Sarajeva, koje su očišćene od snijega i poledice kažu u Kantonalnom komunalnom preduzeću Rad.

Zimska služba radi sa oko 50 ekipa, odnosno 50 specijalnih vozila raspoređenih na ovim saobraćajnicama.

"Primijetili smo da jedan dio vozača ne koristi zimsku opremu i onda oni uzrokuju zastoje u padinskim dijelovima. Apelujemo na vozače da ne parkiraju automobile na kolovozu i na pločnicima", kaže Ahmed Đipa, portparol Rada.

On napominje da su građani dužni čistiti snijeg ispred svojih stambenih objekata, kao i ispred poslovnih prostora.

"Sada je nedjelja i veći dio poslovnih objekata je zatvoren, ali već u ponedjeljak ujutro će služba komunalnih redara krenuti u inspekciju i pisati prijave protiv vlasnika koji ne očiste snijeg. Mada, vlasnici poslovnih prostora se uglavnom pridržavaju tih zakonskih obaveza više nego građani. Problem je najčešće prostor ispred objekata kolektivnog stanovanja, odnosno zgrada, jer tu niko konkretno nije zadužen za čišćenje pa obično je prostor ispred ulaza u zgrade neočišćen", kaže Đipa za Klix.ba.

U Radu još jednom naglašavaju da su oni zaduženi samo za čišćenje od snijega i poledice na području četiri gradske općine.

"Zimska služba Rada nije dobila na održavanje saobraćajnice na području općina Ilidža, Hadžići, Vogošća i Ilijaš. Mi ne održavamo ni zaobilaznicu iznad Sarajeva koja se zove Put mladih muslimana, kao ni zapadni prilaz gradu, odnosno saobraćajnicu koja ide od Energoinvesta prema Blažuju, kao ni saobraćajnicu od Zetre prema Vogošći", kaže Đipa.

Što se tiče spremnosti zimske službe za ovu sezonu, Đipa kaže da ona radi u punom kapacitetu.

"Imamo na raspolaganju negdje oko 56 specijalnih vozila. Međutim, broj vozila koji mogu služiti za čišćenje snijega i poledice je mnogo veći i iznosi i do 140. To uključuje teške mašine i kamione za utovar snijega. Posipnog materijala je naručeno pet hiljada tona, nije još sve isporučeno ali će biti naredne sedmice. Spremni smo za zimu do 50 centimetara snijega, sve preko toga iziskuje uključivanje službi civilne zaštite", kaže Đipa.