BiH
0

U Sarajevskom kantonu socijalnu pomoć prima gotovo 100.000 građana

NINA
"Na prostoru Sarajevskog kantona u prošloj je godini bilo čak 99.940 korisnika nekog od oblika socijalnih primanja, što znači da je svaki četvrti stanovnik kantona korisnik nekog vida pomoći", izjavio je Hajrudin Ibrahimović, kantonalni ministar za rad i socijalnu politiku.

Prema podacima koje je to ministarstvo prezentiralo kantonalnoj Vladi, na području Sarajevskog kantona u 2003. je izdvojen 51 milion KM za pomoć ugroženim kategorijama stanovništva.

Kantonalni centar za socijalni rad objavio je podatak da je najveći broj korisnika prava na socijalnu zaštitu, 63.436 stanovnika kantona. Ta pomoć podrazumijeva socijalnu ili materijalnu pomoć, novčanu naknadu za pomoć i njegu od strane druge osobe, osposobljavanje za samostalan život i rad, smještaj u drugu porodicu, smještaj u ustanovu socijalne zaštite...

Slijede korisnici prava po osnovi zaštite porodice s djecom, njih 32.413. U ovu svrhu izdvojeno je 2,1 milion KM, što pored ostalog uključuje i pomoć u prehrani djeteta ili dodatnu hranu za majke, pomoć Specijalnoj školi "Vladimir Nazor" te obilježavanje Dječje nedjelje.

«U odnosu na 2002. zabilježeno je povećanje u oblasti zaštite porodice s djecom za 13 posto, s obzirom na to da smo povećali nivo dječjeg dodatka i nivo pristupa tim pravima», tvrdi ministar Ibrahimović.

Za civilne žrtve rata u 2003. izdvojeno je 263.359 KM, što pored stalne pomoći uključuje i troškove liječenja i nabavku ortopedskih pomagala.

Kako tvrdi Ibrahimović, sistem socijalne zaštite u Sarajevskom kantonu, u odnosu na druge kantone, najviše je napredovao u organizaciji, pravima i mogućnostima davanja.

«Nadam se da će se svi drugi kantoni približiti Sarajevskom i dostići ovaj stepen osiguranja prava, koja su svakako potrebna našim građanima s obzirom na aktuelnu privrednu situaciju», kaže Ibrahimović.

Osim redovnih izdvajanja, Vlada Sarajevskog kantona u 2003. je izgradila ili obnovila nekoliko objekata socijalne zaštite, poput onih u Hadžićima ili Trnovu. Uskoro će biti otvoren objekat Službe socijalne zaštite u Vogošći, a započela je izgradnja objekta u Ilijašu. Tom izgradnjom Vlada Sarajevskog kantona namjerava osigurati adekvatan smještaj službama socijalne zaštite u svim općinama u kantonu.