Prvo unutrašnji radovi
0

U sarajevskoj Katedrali u toku obnova

FENA
U Katedrali Srca Isusova u Sarajevu, sagrađenoj 1889. godine po projektu Josipa Vancaša, uz graditeljski potpis prvog vrhbosanskog nadbiskupa Josipa Stadlera, trenutno se realiziraju radovi u okviru prve faze unutrašnje obnove objekta.

Potvrdio je to Feni rektor Katedrale i kanonik Vrhbosanskog stolnog kaptola prečasni Ante Meštrović, naglasivši da je riječ o redovnom održavanju i čišćenju Katedrale, koja je posebno u ratnom periodu oštećena. Radovi će biti realizirani u tri faze.

Potcrtao je da je riječ o trećoj takvoj obnovi sarajevske Katedrale. Prvi jači zahvat izvršen je 1932. povodom 50. godišnjice obnove redovne crkvene vlasti u BiH u vrijeme nadbiskupa Ivana Šarića, dok je drugi zahvat pokrenut 1989. godine za 100. godišnjicu gradnje Katedrale, za vrijeme nadbiskupa Marka Jozinovića.

Prečasni Meštrović ističe da su pripremni radovi za prvu fazu radova počeli 27. septembra, a izvodi ih firma Kolor paleta, uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika FBiH.

Naveo je da će radovi obuhvatiti čišćenje prozora i oltara, te posebno zidova, slikarskih radova i umjetničkih slika koje su dosta narušene.

"Pažnja će posebno biti posvećena freskama, koje nisu originalne. Slikar Martinović je na platnu rekonstruirao izgled tih jako trošnih originalnih freski, te će se sada sloboslikarski radovi izvesti na osnovu tih skica, s ciljem da se dobije izgled Katedrale iz 1889. godine", kazao je on.

Radovima će biti obuhvaćena velika freska koja prikazuje primanje deset Božijih zapovijedi na Sinaju kod oltara u svetištu Katedrale, te dvije freske pri dnu Katedrale na zvoniku, koje prikazuju uskrsnuće i krunjenje blažene Djevice Marije te svece Dominika i Franju.

Za unutrašnju obnovu Katedrale, navodi prečasni Meštrović, najviše se zainteresirao počasni kanonik Vrhbosanskog kaptola monsinjor August Herbert iz Ahena koji je bio prijatelj nekadašnjeg rektora Katedrale pokojnoga Marka Josipovića.

"Herbert je bio zainteresiran da se izvrše radovi i Katedrala iznutra uredi, te je pokrenuo akciju prikupljanja donatorskih sredstava, bez kojih ništa ne bi bilo moguće učiniti", kazao je on.

Završetak radova se očekuje za godinu dana.

Meštrović podsjeća svje vjernike da se nedeljom i dalje uobičajeno slave mise, dok se radnim danima vrše radovi.