BiH
1

U sarajevskoj Hitnoj pomoći veliki broj pacijenata s prehladama i virozama

Anadolija
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ljekari Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo imaju pune ruke posla proteklih dana uslijed povećanog broja prehlada i viroza koje je izazvalo neuobičajno toplo vrijeme i proljetne temperature.

Prim. dr. Ružica Mitić, specijalista urgentne medicine i odgovorni ljekar smjene, u razgovoru za Anadoliju rekla je kako je tokom vikenda u Hitnoj pomoći pomoć zatražio rekordan broj pacijenata.

Virusi uzrokovani naglom promjenom temperature pogađaju radno-aktivne stanovnike, djecu te osobe punog zdravlja.

"Obzirom na ovo vrijeme, koje je toplo i neuobičajno za ovo doba godine, ima jako puno prehlada, viroza, upala donjih i gornjih dišnih puteva, stomačne tegobe. Toplo vrijeme pogodno je i za reumatičare i za bolesti koštano-mišićnog sistema, neuralgije, problemi sa cirkulacijom, glavobolje, vrtoglavice. Preko subote i nedjelje je bilo pacijenata, u nedjelju recimo za 24 sata bilo je 250 pacijenata, to je veliki broj i samo jedan je bio urgentni, ostalo su bile viroze, prehlade, kašalj, stomačne tegobe, neuralgije i ostalo", naglasila je Mitić.

Prema njenim riječima, neobično visoka temperatura zraka za ovo doba godina najteže se manifestuje kod starije populacije. Najvažnije je, kako kaže, poboljšati imunitet.

"Za starije osobe period prilagođavanja je dugotrajan i kod njih su najizraženije tegobe u vidu srčanih aritmija. Srčani bolesnici, dijabetičari, bolesnici sa problemima pluća, asmatičari i reumatičari. Teško je za starije osobe i hronične bolesnike, teško se oni prilagođavaju na toplo-hladno. Preporučujemo korištenje redovne terapije, da iskoriste vrijeme za laganu šetnju, sjetimo se kako je nedavno bio zagađen zrak kada niko nije mogao disati. Sada treba iskoristiti ovo i za jačanje imuniteta kroz šetnje, ne zamarati se fizičkim aktivnostima, dosta sna i dosta tekućine", poručila je Mitić.

Svi građani koji imaju simptome bolesti, ukoliko nije riječ o hitnim situacijama, kako je rekla Mitić, trebaju se javiti svom ljekaru u domu zdravlja kojem pripadaju prema adresi stanovanja.

"Ovo više nije ambulanta urgentne medicine jer nema hitnih slučajeva, jedan ili dva možda od 200 koji prođu dnevno kroz prijem su hitni slučajevi. Mi smo za obavljanje hitnih stanja koje ugrožavaju život pacijenta. Kolege dežuraju i u domovima zdravlja koji primaju pacijentei tamo treba uputiti pacijente koji nisu hitni slučajevi", istakla je Mitić.