BiH
0

U saobraćajnoj nesreći teško stradao suosnivač SDA Omer Behmen

Sarajevo-x.com
Sinoć je u Sarajevu u saobraćajnoj nesreći teško povrijeđen Omer Behmen, jedan od utemeljetilja Stranke demokratske akcije (SDA) i bivši bliski suradnik Alije Izetbegovića, utemeljetilja te stranke i prvog predsjednika BiH.

Liječnici na sarajevskoj klinici Koševo se bore za Behmenov život, koji je u opasnosti. Ovu informaciju objavila je i državna televizija BHT sinoć u 22 sata. Predsjednik SDA Sulejman Tihić, također je potvrdio da je Behmen teško stradao u saobraćajnoj nezgodi.

Omer Behmen je u augustu 1983. kao blizak suradnik Izetbegovića i aktivni član Mladih muslimana, procesuiran u sudskom postupku koji je vođen protiv Izetbegovića, Behmena, te još uvijek aktivnih bosnjačkih dužnosnika Hasana Čengića, Ethema Bicakčića i ostalih. Dvanaest bošnjačkih dužnosnika tada je osuđeno na ukupnu kaznu zatvora od 90 godina.

U posljednje vrijeme oštro je kritizirao politiku koju vodi Stranka demokratske akcije (SDA), a često je svoje neslaganje izrazavao sa najvećim dužnosnicima stranke, posebno nakon smrti Alije Izetbegovića.

Omer Behmen rođen je 1922. godine u Mostaru. Godine 1953 osuđen je na 12 godina strogog zatvora, radi organizacije Mladih muslimana, koja je djelovala u Mostaru.