BiH
2

U Sanskom Mostu obilježena 20. godišnjica od okupacije

FENA
U organizaciji Udruženja logoraša općine Sanski Most danas je okupljanjem na gradskom mostu obilježena 20. godišnjica od početka okupacije te općine.

Počela je napadom srpskih snaga na zgradu Općine, kada je nasilno preuzeta vlast u Sanskom Mostu. Danas, dvadeset godina kasnije, evocirane su uspomene na ovaj datum i pročitana imena 786 ubijenih Bošnjaka i Hrvata tokom agresije na ove prostore.

Skupu su prisustvovali neposredni akteri ovih događaja, predstavnici društveno-političkog i vjerskog života općine, učenici osnovnih i srednjih škola, te brojni građani.

"Bio je to uvod u etničko čišćenje Sanskog Mosta", kazao je predsjednik Udruženja logoraša Nihad Ključanin. Za zločine koji su uslijedili, kako je istakao, odgovarao je mali broj počinilaca i niko iz vrha tadašnjih srpskih vlasti, koje su kreirale i bile odgovorne za počinjene zločine.

Tadašnji predsjednik Izvršnog vijeća općine Sanski Most Mirzet Karabeg kazao je da je nasilno preuzimanje vlasti od SDS-a bio dio scenarija, koji se dešavao u velikom broju općina BiH.

"Radi se o prostoru koji je bio zacrtan kao dio velike Srbije", naglasio je Karabeg.

S ovog skupa upućena je poruka da se počinjeni zločini nikada ne smiju zaboraviti, kao ni svi oni koji su dali svoje živote za odbranu BiH.

Stradalima je odata počast spuštanjem cvijeća u Sanu.