BiH
0

U samoubilačkom napadu u Pakistanu 20 mrtvih

FENA
Foto: AFP;
Foto: AFP;
Najmanje 20 Pakistanaca je ubijeno u četvrtak u samoubilačkom napadu koji je ciljao konvoj kineskih radnika praćen snagama sigurnosti na jugozapadu Pakistana, saopćila je policija.

"Jedan čovjek je aktivirao bombu ubivši 20 osoba, među kojima jednog policajca", objasnio je šef policije ove provincije.

Napad, u kojemu je povrijeđeno 18 osoba, desio se pred autobuskom stanicom na kojoj su mnogobrojne osobe čekale red u gradu Hubu, u provinciji Balučistan, bogatoj prirodnim gasom, ali već tri godine zahvaćenoj pobunom nekih plemena koja traže veću autonomiju za svoje teritorije.

"Konvoj u pratnji policije i pripadnika paravojnih snaga vodili su grupu od pet Kineza u Karači, kada je eksplodirala bomba postavljena pored puta", rekao je Khosa.

"Evidentno je da su Kinezi bili meta. Eksplozija je uništila policijsko vozilo a deset osoba je poginulo dok su Kinezi ostali neoštećeni", dodao je on.

Prema prvim podacima istrage, bomba je eksplodirala nakon prolaska vozila na čelu kolone koja je prevozila Kineze a pogodio je vozila koja su prevozila uglavnom policajce, precizirao je jedan visoki dužnosnik regiona Hub.

Ipak, većina žrtava su civili koji su čekali autobus.

Kinezi su radili u rudniku u Dhudheru, na jugu Balučistana, nedaleko od Karačija, na Indijskom okeanu.