BiH
0

U samoubilačkom napadu u Iraku poginula 51 osoba

NINA
Najmanje 51 osoba je poginula, a 40 je ranjeno u samoubilačkom napadu automobilom bombom jutros u iračkom gradu Bakubi, najnovija je bilanca koju je saopštio glasnogovornik ministarstva unutrašnjih poslova Sabah Kadem.

"Jedan kamikaza je aktivirao eksploziv kojim je bio napunjen minibus. Vozilo je eksplodiralo ispred grupe mladih ljudi koji su stajali ispred policijske stanice", rekao je on i dodao da bilanca nesreće nije konačna.

Današnji napad u Bakubi, 60 kilometara sjeverno od Bagdada, bio je najkrvaviji otkako su u Iraku koalicijske snage predale vlast prelaznoj vladi 28. juna. Izveden je uoči najznačajnije političke konferencije 31. jula na kojoj će oko 1000 izaslanika izabrati 100 članova privremene skupštine.

U stravičnoj eksploziji nešto poslije 10 sati prije podne, u blizini tržnice, znatno je uništeno i šest zgrada. U minibusu koji je prolazio pored automobila bombe u trenutku eksplozije, nalazio se 21 putnik i svi su poginuli, rekao je Kadem.

Grupa mladih koja je stajala ispred policijske postaje bili su muškarci koji su se trebali unovačiti u policijske snage. "Grupirali smo ih na to mjesto radi registracije. Iznenada se pojavilo vozilo i uslijedila je eksplozija", rekao je policajac na mjestu nesreće. U toj grupi je poginulo 30 osoba, a 40 je ranjeno.

Nakon eksplozije, policija je mrtve i ranjene utovarila na kamione i odvezla do bolnica. Okolni promatrači su prikupili ostatke tijela radi pokopa. Vatrogasci koji su došli ugasiti vatru, gasili su i neka od tijela koja su još gorjela.

Bakuba je grad s miješanim sunitsko-šijitskim stanovništvom, u kome živi veliki broj bivših pripadnika iračke vojske i bila je poprište više sličnih atentata tokom protekle godine.