BiH
3

U šalter sali Općine Centar od danas u funkciji šalter za osobe u invalidskim kolicima

Klix.ba
U okviru projekta uklanjanja arhitektonskih barijera za osobe koje se kreću isključivo uz pomoć invalidskih kolica, kao i ostalih aktivnosti kako bi se invalidnim osobama olakšao svakodnevni život, Općina Centar je u svojoj šalter sali stavila u funkciju šalter namijenjen osobama u invalidskim kolicima.

"Povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, u šalter sali Općine Centar stavili smo u funkciju šalter za osobe u invalidskim kolicima, gdje će moći dobiti izvod iz matičnih knjiga ili ovjeru kopija dokumenata, odnosno, sve usluge koje pruža Matični ured Općine Centar bit će im na raspolaganju na jednom mjestu", objasnila je Mirsada Lingo, pomoćnica načelnika za opću upravu.

Za osobe u invalidskim kolicima obezbijeđena su i označena dva parking mjesta ispred zgrade Općine Centar koja su od danas u funkciji, Inače, ova faza projekta realizirana je u saradnji općinske Službe za opću upravu i Službe za boračko-invalidsku zaštitu.

Elvis Sudar, predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida paraplegičara Kantona Sarajevo, koje je u saradnji sa općinskim načelnikom Nedžadom Ajnadžićem iniciralo ovaj projekt, je kazao da mu je drago što su predstavnici Općine Centar prepoznali njihovu inicijativu za otklanjanje barijera sa kojima se svakodnevno susreću, što je u skladu sa postojećom zakonskom regulativom koja nalaže uklanjanje arhitektonskih, psiholoških i kulturoloških barijera prema osobama sa invaliditetom i umanjenim tjelesnim sposobnostima.

"Zahvaljujući ovom razumijevanju, sada osobe u invalidskim kolicima mogu bez ikakvih problema završavati sve obaveze u Općini Centar. Tokom naredne godine planiramo predložiti nastavak realizacije ovog projekta, a odnosi se na uklanjanje arhitektonskih barijera na području općine Centar, kako bi osobe u invalidskim kolicima odnosno sa umanjenim tjelesnim sposobnostima mogle nesmetano otići u kino, pozorište, na sportske, zabavne ili manifestacije kulture, što je naše elementarno pravo", kazao je Sudar.