Zbog povećanog sadržaja polifosfata
0

U RS zabrana prometa određenih namirnica iz Makedonije i Slovenije

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Miroslav Milovanović zabranio je promet određenih namirnica makedonskog proizvođača Mega Zoran Dooel i Kras iz Slovenije i naredio pojačanu kontrolu ostalih proizvoda.

"Zbog povećanog sadržaja polifosfata, koji su štetni za zdravlje ljudi, naredbom resornog ministra zabranjuje se promet kranjske kobasice i mega kranjske kobasice u vakum pakovanju, polutrajne kobasice proizvođača Mega Zoran DOOEL, banjalučkog uvoznika Mega fud. Zabrana se odnosi i na Krasovu polutrajnu mini-pasterizovanu kobasicu Mortadela gustosa, čiji je uvoznik Kras MI iz Sarajeva.

Do dobijanja rezultata laboratorijskih analiza privremeno se zabranjuje promet i ostalih proizvoda životinjskog porijekla istih proizvođača, stoji u Milanovićevoj naredbi.

Sprovođenje ove naredbe je u nadležnosti Uprave za inspekcijske poslove, a sve troškove nastale njenim sprovođenjem snose uvoznici.

Naredba je donesena na osnovu članova Zakona o veterinarstvu u Republici Srpskoj, Zakona o hrani i Zakona o republičkoj upravi i stupit će na snagu narednog dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske.

Postojanje povećanog polifosfata utvrdili su Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, koji je izvršio superanalizu.

"Ovakva hrana štetna je za zdravlje ljudi jer sadrži prehrambene aditive iznad količina koje su dozvoljene", stav je Ministarstva poljoprivrede RS-a.