BiH
0

U RS-u u januaru smanjena prosječna plaća za 2,3 posto

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Prosječna neto plaća u Republici Srpskoj u januaru je iznosila 816 KM i u odnosu na decembar 2015. realno je manja za 2,3 posto podaci su entitetskog Zavoda za statistiku. Do smanjenja prosječne neto plaće u januaru ove godine u odnosu na decembar 2015. došlo je, navode statističari, uglavnom zbog velikog broja subjekata koji u januaru nisu imali isplatu, a koji imaju visok prosjek plaće i zapošljavaju značajan broj radnika. Najviša prosječna neto plaća isplaćena je u području finansijske i djelatnosti osiguranja i iznosila je 1.295 KM.

S druge strane, najniža zarada isplaćena je u području administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti, svega 509 KM. Cijene proizvoda i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Republici Srpskoj, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u januaru 2016. godine u odnosu na prethodni mjesec, u prosjeku su više za 0,2 posto, dok su na godišnjem nivou, u prosjeku, niže za 0,9 posto.

Najveći rast cijena u januaru zabilježen je u odjeljku alkoholna pića i duhan (5,7 posto) zbog viših cijena u grupi duhan, a posljedica su povećanih akciza na duhan i duhanske proizvode od 1. januara 2016. godine.

Više cijene bile su i povrća (8,1 posto) i voća (5,1) usljed viših sezonskih cijena, zatim u grupi bezalkoholna pića - kafa, čaj i kakao (2,2 posto), kao i u grupi ostali prehrambeni proizvodi (1,4 posto) usljed novih nabavki i isteka perioda akcijskih cijena.